Алфа рисърч: 40% искат ротация, Габриел по-одобрявана от Денков

OFFNews 06 март 2024 в 08:25 2765 6

Денков и Габриел

Снимка БГНЕС/архив

40% от българите смятат, че ротацията във властта между Николай Денков и Мария Габриел трябва да се осъществи. Вицепремиерът Габриел води в положителните оценки – тя има 34,7% одобрение на фона на 23,6% за Денков. 

Това сочи изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 февруари – 3 март 2024г. от агенцията. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

Други 27%, основно избиратели на БСП, "Възраждане", но и на ДПС, виждат по-добър изход в избори 2 в 1 заедно с европейските през юни. 

56% от анкетираните са на мнение, че след ротацията новото правителство с премиер Мария Габриел нито ще се справя по-добре, нито по-лошо от сегашното. Всеки пети обаче очаква по-добро управление от бъдещия кабинет, докато 15% са на обратното мнение.

9 на сто от участвалите в проучването предпочитат Денков да продължи да е премиер и да няма ротация, а 8% смятат, че трябва да се проведат европейските избори и от техните резултати да се прецени дали да има предсрочни избори. 

Оценката на дейността на правителството като цяло е отрицателна – 52,9% са посочили този отговор. 

39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна. 

Първенец по доверие е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

6

Valioka

08.03 2024 в 10:22

А минусите във форума показват само едно - дори ние, прозападно настроените русофоби, сме силно дефрагментирани...

318

5

Valioka

08.03 2024 в 10:19

Кристалина Георгиева - помните ли какво се случи с тази почтена, свеста жена? ГЕРБ я прикоткаха и понеже тя не им знаеше задкулисните простотии, се подлъга по акъла им. Колко изкара - времето нужно и да разбере що за смрад представляват... И после тихомълком се изниза и се върна в МВФ, където върши прекрасни неща, защото е кадърна, можеща и некомпрометирана. За съжаление, Мимето изглежда много миловидна, но колкото и да не ми се иска, ще трябва да се съглася с "kokoto"... А хора като проф.Ангелов, Любен Дилов - син, Антон Хекимян и прочее, безвъзвратно затънаха в тинята и силно се съмнявам дали изобщо ще се измъкнат някога. Тука изобщо не говоря за л@jн@т@ като - Делян Добрев, Десислава Атанасова и сие...

1000

4

Зла свекърва

07.03 2024 в 21:02

Денков свърши много добра работа, но е ерудиран и възпитан. Габриел е много невзрачна, ако стане премиер, тепърва ще видим какво ще направи, но няма как свестен човек да е подчинен на Бойко Борисов. Този мутра, докато е начело на ГЕРБ, е диагноза и за хората в структурите, и за депутатите от ГЕРБ в парламента, и за симпатизантите на тази партия. Ако искат напред, трябва да се отърват от него. Ако Бойко остане начело на ГЕРБ, няма да издържи с новия имидж, който се опитва да си създаде.

Пътната карта на Турски поток е свидетелство срещу него.

1000

3

kokoto

06.03 2024 в 10:32

то и аз си мислех че тя е човешкото лице на герб, но излезе хитра и послушна лисичка

22548

2

dolivo

06.03 2024 в 09:08

Mateevk, абсолютно добре описа с какво разполагаме.

Въпросът е, какво можем да направим с каквото разполагаме? Реалистично

Откъм възможности - ротациите държат администрацията донякъде функционална, защото има леко притеснение кой ще изхвърчи при следващата потърсена отчетност. Нищо че мотива за търсене на отчетност е намиране на гюбре за мятане.

Откъм рискове - хибридната информационна война е най-големият, ми се струва. Въпреки това, който имаше да хвърля торбички с пари от балкона, ги хвърли, и все се надявам, че новото поколение е по-еманципирано и ще си търси правата на съществуване. Тук чакаме дори новите корумпета да се еманципират в разпознаване на откъде може да дойде нещо келепир. Щото от Русия няма келепир, те пари не дават - или те изнудват, или те убиват, или ти използват душевните болести сам да се закопаеш в тяхна полза.

2099

1

Mateevk

06.03 2024 в 08:50

Имах по-високо мнение за Габриел преди на направи умопомрачителното си изявление от МВнР, с което показа кой й дърпа конците. Но да мериш нещо в България днес е напълно безполезна работа. В България, заразена със смайващо историческо невежество, рашистки опорки, простотия и краен популизъм. Освен ако меренето не е опит за установянане на степента на заболяването ни. А то е много напреднало вече.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки