Местан изключен, триумвират Казак-Карадайъ-Риза поема ДПС

OFFNews 24 декември 2015 в 15:24 21586 38

Снимка БГНЕС

Ляво-дясно: Рушен Риза, Мустафа Карадайъ, Четин Казак

Лютви Местан вече не е лидер на ДПС.

Това решение е взел Централният съвет на партията, който заседава днес извънредно в дома на почетния председател Ахмед Доган в „Бояна”.

Освен това досегашният лидер е изключен както от парламентарната група, така и от партията.

До националната конференция ДПС ще се управлява от триумвират. В Председателския съвет влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

"Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България", е заявил Ахмед Доган.

До днешното заседание се стигна след като преди дни Доган разкритикува остро лидера Лютви Местан. По-рано днес самият Местан навръх 55-ия си рожден ден обясни, че заседанието на ДПС е нелeгитимно, защото само той като шеф може да го свиква.

Четин Хюсеин Казак

Роден е на 29 юли 1972 г. в Търговище. По образование е юрист, в 43-ото Народно събрание е избран от Габрово.

Със стипендия на френското правителство следва международно право в Бургундския университет с брат си близнак Метин.

След завръщането си в България карат стаж в президентството. Работят известно време в частни фирми. От 2000 г. до май 2001 г. е работил като юрист в Дирекция  "Европейска интеграция и отношения с международните финансови институции" към Министерския съвет. 

От 20 април 2005 до 20 май 2007 г. е заместник-омбудсман на Република България. На 7 юни 2009 година е избран за евродепутат от листата на ДПС, в която е на трето място.
Владее френски, английски и руски език.

В момента е секретар на парламентарната група на ДПС, зам.-ръководител на делегацията на Народното събрание в парламентарната асамблея на НАТО. През 43-ото НС е член на комисията, която прие изборният кодекс "Манолова".

Мустафа Карадайъ

Роден е на 08.05.1970г. в село Борино, община Борино, област Смолян. Женен, с две деца. Завършва висшето си образование в УНСС. По професия е икономист, владее два езика – английски и турски.

От 1996г. до 2002г. е служител в Централата на ДПС. От 1996-та до 2001-ва година е преподавател по „Информатика” в НБУ. От 2002г. до 2010г. е зам.-изпълнителен директор на Агенция за следприватизационен контрол. 

Учредител на Академичното дружество на ДПС в гр.София и член на ДПС от месец май 1991г. Учредител на младежката организация на ДПС и неин председател за първите два мандата (1998-2003).

От 2010 г. до момента е организационен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС.

Мустафа Карадайъ е член на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, която се самосезира преди няколко месеца, заради медийна публикация, че Карадайъ си е купил апартамент, възползвайки се от служебното си положение. През 42-рото НС е член на комисията, която прие изборният кодекс "Манолова".

Рушен Риза 

Роден е през 1968 г. в с. Николаевка. Член е на ДПС от създаването на партията. Бил е началник на кабинета на бившия земеделски министър Мехмед Дикме и за кратко на наследника му Нихат Кабил. По професия е икономист.

Става депутат в 41-вото НС с решение на Конституционния съд на мястото на Бюрхан Абазов, но по-късно пак с решение на КС ДПС губи този мандат. От януари 2010 г. Рушен Риза е заместник-председателят на ДПС с ресор организационна дейност. Постът пое от Касим Дал, който неотдавна бе изключен от редиците на движението.

Депутат е в 43-ото НС. Представлявал е ДПС и в 42-рото Народно събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!