63% от българите избират ЕС и НАТО пред Русия, доверието в Путин падна на 25 на сто

OFFNews 18 април 2022 в 10:43 6325 4

46% от хората у нас следят ежедневно и с подробности новините за войната на Русия срещу Украйна, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци. Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16% не проявяват интерес.

Това показват данните от проучване на Алфа рисърч, проведено между 8 и 14 април. 

Войната засилва поляризацията по редица теми в българското общество, което се дължи както на увеличената активност на защитниците на Украйна и на действията на Русия в социалните мрежи, така и на покачващия се емоционален градус на напрежение между тях. В две отношения обаче тя очертава ясни тенденции, които променят дългогодишни баланси в българското общество. Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на сто в първите дни на войната, сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към президента Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България. 63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея. Данните показват, че българското общество минава през етап на трансформация, която ще оказва влияние не само върху гео-политическите му нагласи, но и върху подкрепата за отделните политически сили в страната, коментират социолозите. 

--------------------------------------------------

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на "Алфа Рисърч". Проведено е в периода 8–14 април 2022 г., сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

4

хr4

18.04 2022 в 14:33

Слава Богу, народа не толкова проС !

5827

3

pisnamiotmutri

18.04 2022 в 13:19

В същото време социолозите в България искат да знаем, че доверието към Възраждане расте двойно, а на тези, които подкрепят Украйна пада. Към Петков даже двойно за два месеца.

1171

2

Статистик

18.04 2022 в 13:07

Аз не познавам човек, чийто близък роднина да не бачка или да не е бачкал на запад. Дори и някой на маса да ругае ЕС, при перспективата да не може да иде на гурбет – народът ще линчува Копейкин и компания.

12135

1

borisboris

18.04 2022 в 12:03

Българите отдавна са избрали.

 
X

Да помогнем на украинските деца!