Защо Украйна печели, но може да загуби

Юрий Бутусов, Цензор.нет 22 март 2023 в 15:28 25685 6

Снимка Время и деньги

Всеки пехотинец на предната линия трябва да е оборудван с дрон, термичен мерник, постоянна комуникация, таблет с тактическа среда.

Защо Украйна печели - въпреки многократното оръжейно превъзходство на Русия и нашата административна бъркотия? И защо това предимство може да се превърне в поражение?

На фронта лесно се вижда каква е тайната на украинските победи над „втората армия на света“. Срещнах се в Бахмут с бойците от 205-и киевски батальон за териториална отбрана, които в продължение на два месеца непрекъснато водеха контактни боеве на разстояние 10-20 метра с руски щурмови групи и удържаха позициите си и въпреки значителните загуби запазиха боеспособност боеспособност. Разговарях с тези войници, които останаха и вярно изпълняваха всички бойни задания в много трудни условия.

Та така, в окопите с картечници и гранати бяха: двама висококвалифицирани програмисти (един от тях от компанията EPAM), електронен инженер с дългогодишен висококвалифициран опит, собственик на автосервиз (с тридесет години опит ), електротехник с двадесетгодишен опит в столични фирми от строителния бранш Това са все изключително дефицитни и важни специалности за съвременната война, но тук те се бият в окопите и с тактиката от 40-те години на 20 век. Командирът на взвода е готвач на ресторанти с рейтинг Мишлен в Полша, чието семейство отдавна живее в Европа и, който се завърна на 25 февруари за да защитава Украйна. Мобилност им осигурява собственикът на транспортната фирма, който е преди войната е имал собствени камиони. Командирът на ротата е известен в политиката прессекретар, дълбоко интелектуален човек. Публикувах тези интервюта в Youtube.

Първата мисъл е - каква непобедима държава сме, където истинският елит на нацията, който има високоплатена работа и възможност да се установи в чужбина, хваща обикновен Калашников и се бие до последно с руските маргинални боклуци, изпратени на война от Путин. Това е основната тайна на нашите победи, врагът не разполага даже доближаващ се до това качество човешки ресурс.

Втората мисъл е, че ние сме, може би, най-богатата страна в света, щом у нас като обикновени кашици тръгват на бой възрастни хора, които за възпитанието и образованието си са прекарали десетки години упорита работа и чиято квалификация струва стотици хиляди долара на пазара.

Третата мисъл е, че съвременната война се води е технологична и всеки от тези пехотинци, ако бъде използван според специалността си на фронта, може да убие много повече врагове и да поеме много по-малко риск. В края на краищата има остра нужда от настройка на сензори, дронове, системи за управление и прицелване, ремонт на оборудване, за да се убие врагът от по-големи разстояния с далекобойни прецизни оръжия.

И четвъртата мисъл. Ние със сигурност ще спечелим войната за нашата страна. Но фактът, че продължаваме да използваме хората за неподходящи цели, че не използваме нашето предимство в интелекта, културата, квалификацията, мотивацията на нашите хора, фактът, че се опитваме да водим война на 21 век по съветски модели от Втората световна война, това е поражение за украинската нация. Да, това е поражение, защото това са загуби, които никога не могат да бъдат възстановени.

Какво да се прави?

Не, не говоря за това да оставим други да умират в окопите вместо тях. Говоря за това, че ако хората се използват във война според тяхната квалификация, е възможно да се нанесат многократно по-големи загуби на врага и многократно да се намалят загубите на украинците. Някой ден ще ни изпратят оръжия, някой ден ще се научим да ги правим сами - но никога няма да ни пратят за война програмисти, автотехници, електротехници, инженери с лидерски качества и невероятен патриотизъм.

Войната се промени! И това трябва да го осъзнават както генералите, така и политиците, които управляват армията. А такова съзнание няма.

Трябва да използваме хората на война за да създаването на технологично предимство, да гарантираме, че всеки пехотинец на предната линия е оборудван с дрон, термичен мерник, постоянна комуникация, таблет с тактическа среда и да го поддържа високопрецизен огън от всички налични системи за поразяване с максимални разстояния. За да не се опитваме да търсим предимство в броя на войниците с калашници, танкове и пушки, както през 40-те години на ХХ век, а нашето предимство да е в броя и качеството на сензорите, радиоелектронното разузнаване, автоматизираните системи за управление, военната техника, инженерните машини, логистиката, в точността на поражението. Не героизмът печели, а професионализмът и способността да се използват армии от модерни машини вместо хора в битка.

Победата за Украйна означава спасяване на животи. За това е необходимо незабавно да се създаде модерна доктрина за водене на война, модерно планиране на отбраната, базирано на технологии, базирано на разузнаване, за да защитим живота и да побеждаваме не на думи, а на дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Слънце

22.03 2023 в 20:54

dolivo и сам можеш да видиш откога ми е профила и да не пишеш глупости

22548

5

dolivo

22.03 2023 в 20:43

охо, слънчице, чистак ново профилче с 1000 начални точки? браво браво

1000

4

Слънце

22.03 2023 в 18:27

точно пък Бутусов намерили да цитират, той постоянно се опитва да вкарва разкол, тъгува за Порошенко, на думи е лесно да препоръчваш, ама в реалността не стават така нещата, помисляш си го и хоп всички войници оборудвани като робокоп

2550

3

alfakentavur

22.03 2023 в 18:17

Загубата на квалифицирани кадри не е безвъзвратна. Ще предизвика криза, но с времето ще се появят нови. При това по-мотивирани - със съзнанието, че са устояли на най-големия изверг в Европа след Хитлер. И че живеят в ориентирана към цивилизования свят държава, възстановена от Запада и в тесни връзки с него. А и член на ЕС.

11948

2

зора

22.03 2023 в 17:05

Тъжно е, наистина. Да се погубва толкоз качествен материал...На тези хора трябват съвременни оръжия, а не остатъци от съветските времена. А срещу себе си имат вагнерови криминални затворници, със същите калашници, танкове и оръдия...Защо световните "елити" наблюдават отстрани като геймъри...

1005

1

eagle60

22.03 2023 в 16:57

Нормалните хора развиват заложбите се в съответствие с интересите си и се превръщат в професионалисти в дадена област. Повечето се реализират в цивилния живот и създават блага. Те не са подготвени да стават войници...докато враг не застане на прага им. Дайте им високотехнологияни оръжия и те ще направят чудеса. Малко по малко нещата идват на естественото си място. С HIMARS, Leopard 2, F16 Fighting falcon и т.н. Помагайте на тия хора - те са последната преграда пред сатрапията.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика