Великобритания избира кой ще преговаря за Брекзит

OFFNews 08 юни 2017 в 06:18 2660 1

Снимка BBC

Днес се провеждат парламентарните избори във Великобритания, а победителят ще води преговорите за Брекзит, които започват след малко повече от две седмици.

Именно преговорите за Брекзит посочи премиерът Тереза Мей като причина за изненадващото обявяване на предсрочни избори в страната.

Тогава тя подчерта, че решението е в името на стабилността и с цел да се премахне несигурността, защото страната се нуждае от ясно, стабилно и силно лидерство след Брекзит.

Заради решението си Тереза Мей беше обвинена, че се опитва да прокара чрез принуда "твърд Брекзит".

Ако идеята на Мей е била да затвърди позициите си, то тя със сигурност е сгрешила, поне съдейки по социологическите проучвания. 

Дни преди изборите резултатите от допитванията показаха, че разликата в подкрепата за Консервативната партия на Тереза Мей и Лейбъристката партия на Джереми Корбин се е стопила до малко над 1% при 16 на сто в началото на май. 

Според последните проучвания партията на Мей ще спечели изборите, но ще загуби мнозинството си в Камарата на общините. Очаква се консерваторите да спечелят 304 мандата в 650-местната Долна камара на парламента. Така за пълно мнозинство няма да им достигнат 22 мандата. Преди обявяването на предсрочните избори партията на Мей имаше 330 мандата в Камарата на общините.

Очакванията са лейбъристите да спечелят 266 мандата. 

В момента, в който Мей обяви решението си за предсрочни избори лейбъристите бяха с изключително ниски позиции според допитванията. Корбин беше обект на подигравки заради радикалните си и пацифистки идеи, а в партията му дори имаше няколко бунта, понеже депутатите се опасяваха, че няма да успеят да вземат властта с лидер като него. 

Експертите отдадоха рязката промяна в подкрепата за двете партии на ефективната кампания на Корбин, който проведе кампанията си в разговори с избиратели по важни за тях теми като здравеопазване и социално осигуряване, а лидерът на консерваторите има доста по-ограничен контакт с гражданите. 

Против Мей се оказа и промяната в програмата ѝ по един от деликатните въпроси - отмяната на увеличаването на вноските за пенсионерите за здравни услуги. Като друга нейна грешка експертите определиха и решението ѝ да не участва в предизборния телевизионен диспут. 

Така се оказа, че за избирателите темата за Брекзит всъщност няма да е основната, което може да изиграе лоша шега на Тереза Мей. 

Британският премиер нямаше как да предвиди също така, че предизборната кампания ще премине под знака на терористични нападения - в Манчестър и Лондон. 

На този фон беше припомнено, че Мей съкрати броя на полицаите с около 20 000 души, докато беше вътрешен министър от 2010 до 2016 г. 

Корбин се възползва от ситуацията и поиска тя да подаде оставка, а Мей се опита да се оправдае с това, че не е имало промяна в бюджета за борба с тероризма и на полицаите са дадени повече правомощия в тази посока. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!