Тренд: 59% от българите не се притесняват да ходят на работа, повече ги е страх от кръчмите

Стоенето вкъщи се отразява негативно на всеки втори у нас

OFFNews Последна промяна на 07 май 2020 в 10:51 5753 0

57 на сто от българите са песимисти за развитието на икономиката в следващата една година. Най-голям дял - 31%, посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че това никога няма да стане.  68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 

Това показват данните от проучване на „Тренд" по поръчка на в. 24 часа, посветено на ситуацията около COVID-19. Изследването е реализирано между 1 и 5 май чрез телефонни интевюта сред 988 души на възраст 18+.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си. 27% са на противоположното мнение.

В публичното пространство продължава дебатът за мерките взети в България и другите държави, и предприетата стратегия от страна на Швеция за изграждане на „стаден имунитет". Мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% посочват, че стратегията на Швеция е правилна. Същият дял са на противоположното мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да преценят. 

Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните - 52%, посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние. 

23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено. Необходимо е да се направи уточнение, че разхлабването на мерките в последните дни и повечето възможности за излизане, ще доведат до динамика в тези данни, уточняват социолозите. 

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите. 

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.

68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант/кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% - не.

Две от тестваните опции имат по-висок дял на липса на притеснение – ходенето на работа – 59% посочват, че не биха се притеснявали, а 32% посочват, че биха се притеснявали. 48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови