Сводка на войната: Израел призова Москва да не му чете конско за Холокоста

Александър Леви и Катрин Гишар 23 юни 2023 в 21:35 9072 4

Мария Захарова

Снимка Getty Images

Мария Захарова

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Израел призова Москва да не му чете конско за Холокоста. Свидетели сме на малка, но разгорещена размяна на мнения между израелската дипломация и много войнствената говорителка на руското МВнР Мария Захарова. Последната се възмути от коментарите на израелския посланик в Киев Михаил Бродски. В интервю за рускоезичен телевизионен канал в Тел Авив Бродски заяви, че въпреки различията в мненията на израелци и украинци за личности като Степан Бандера, Роман Шукчевич и Андрей Мелник, "Украйна сега е в търсене на своята идентичност, в търсене на своите герои". "Ние със сигурност не харесваме тези герои, но за повечето украинци те са герои, които са се борили за независимост", каза посланикът, визирайки тези исторически фигури, известни със своя антисемитизъм, които редовно се използват от руската пропаганда за разобличаване на "нацизма" на сегашните власти в Киев. След като дебело подчерта, че посланик Бродски е родом от мъченическия град Ленинград по време на Втората световна война и че говори на "чист руски език", Захарова се възмути, че никой не е реагирал на тези негови думи, даже всички тези организации, които гълтат милиарди (според нея), за да пазят паметта на Холокоста. "Тъй като ние сме единствените, които защитават паметта за Холокоста, бих искала да напомня на г-н Бродски кои са тези хора", нападна Захарова, преди да се впусне в яростна диатриба срещу това "възхваляване на нацизма". "Сега това е проблем за израелското МВнР", каза тя и заключи, че "ако съветските войници мислеха така, днес нямаше да има вообще нито Бродски, нито памет за Холокоста". "Никоя страна не бива да изнася лекции на Държавата Израел, на израелското външно министерство или на неговите дипломати за важността на запазването на паметта за Холокоста или за войната срещу историческите изкривявания", реагира говорителят на израелското външно министерство Лиор Хаят.

Русия е активирала отново шпионската си станция в близост до Хавана. Станцията "Лурдес", която е специализирана в областта на електронното разузнаване (SIGINT), беше закрита от Владимир Путин с цел икономии през 2001 г. Тя датира от епохата на Студената война и беше най-голямата база извън страната - базата е на СВР, руската служба за външно разузнаване. Разположена на около 150 км от Кий Уест, Лурдес е била специализирана в подслушване, прихващане и радио и електромагнитно наблюдение. На руското разследващо издание The Insider му хрумна да направи справка в регистъра на новите ученици в руското училище в Хавана и така установи, че родителите на около четиридесет от тях са високоспециализирани офицери от ГРУ, разузнавателната служба на армията, които отскоро работят под дипломатическо прикритие в посолството.

С приказките си Обама успя да вбеси както руснаците, така и украинците. В разговор с Кристиан Аманпур от CNN бившият президент на САЩ, който беше на пост, когато Крим беше анексиран през 2014 г., заяви, че по онова време не е можело да се говори за руско "въоръжено нахлуване", тъй като много от жителите на полуострова са били рускоговорящи и са споделяли проруски възгледи. Това силно възмути Киев, където медиите съпроводиха забележките на Обама с кадри от онова време, показващи по-специално масовото пристигане на "малките зелени човечета" без отличителни знаци и нападението над кримския парламент. Барак Обама също така каза, че по онова време Украйна е била много различна от днешната и че едва през 2020 г. е могла наистина да се противопостави на Русия. В Москва това беше възприето като признание, че Вашингтон още през 2014 г. е взел решение да се противопостави на Русия чрез Киев. И е действал в съответствие с това, провокирайки войната, която виждаме днес.

В Украйна сагата с шефа на одеския военкомат продължава. Вчера съобщихме за баснословното - и много внезапно - богатство на Евгений Борисов, регионалния военен комисар ("военком") на Одеското бюро за набиране на военнослужещи, който от началото на войната е щастлив собственик (чрез съпругата и тъщата си) на имоти в Испания и луксозни автомобили. Изненадващо днес се разбра, че вътрешното разследване на армията не е открило нищо незаконно и той бе оставен на поста си. Това видимо не се хареса на президента Володимир Зеленски, който на заседание на военния си щаб - Ставката - изрично поиска този "така наречен военком" да бъде незабавно уволнен. Той също така разпореди създаването на временна комисия, оглавявана от първия заместник-министър на отбраната генерал Павлюк, в сътрудничество със службите на правосъдието и полицията, която да "провери всички военни комисари във всички региони на Украйна, за да не позорят нашата държава и паметта на героите, които загиват на фронта".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

bucher

24.06 2023 в 11:28

Ииииии шляяппп един звучен задвратник.
Мария, разбирачката на нацисти и холокости.

9347

3

Анализи

24.06 2023 в 00:47

В момента тук и сега най-големият фашист е Путин . А свитата му са малки гьобелсчета.

2994

2

Гражданин

23.06 2023 в 22:14

Фашисти обясняват на жертвите за Холокоста. Руската наглост няма граници.

22548

1

dolivo

23.06 2023 в 22:02

Украинската корупция е зачената от руската - изкореняването и ще е голяма борба.

Този дебелак ояден военком по-скоро да го махат.


 
X

Да помогнем на украинските деца!