Сводка на войната, 23.03.23: Украинците по-прозападни от всякога

Александър Леви и Катрин Гишар 23 март 2023 в 20:00 5420 0

Снимка FB/ Володимир Зеленський

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Герой или идиот? Новите руски герои са пилотите Сергей Попов и Василий Вавилов. Те току-що получиха медал от министъра на отбраната за своята "храброст", а именно прихващането и неутрализирането на американския дрон над Черно море. Последните твърдят, че не са използвали оръжията си и отричат какъвто и да е физически контакт с MQ-9 Reaper, противно на американската версия. "С нашите маневри му попречихме да продължи траекторията си", обяснява един от тях пред камерата. Този пореден епизод от сагата със сваления Reaper предизвика откровен гняв у Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом : "Не знам за друга армия в света, която би наградила пилот за това, че е ударил дрон. Ако това е храброст, тогава предполагам, че те имат различно определение за храбростта. Това е нелепо. Това е обидно". Той заключи, че въпросният пилот е "в най-добрия случай обикновен идиот".

В продължение на повече от месец и половина Франция обучава украински военнослужещи да използват нейните изтребители Mirage. Информацията, разкрита от Le Figaro, предизвика много коментари, въпреки отричанията и на Париж, и на Киев, че не става въпрос за "пилоти" а за наземен персонал. Според френски официални лица въпросът за доставката на десетина Mirage 2000 за украинските ВВС стои на дневен ред. “И в момента когато бъде взето политическото решение за тяхното предаване на Украйна, тези самолети се нуждаят от обучени пилоти, ръководители на полети, наземни техници и други”, според един от тях. Според различни източници в момента Франция разполага с около 100 Mirage 2000, половината от които все още са на въоръжение. Този изтребител, произвеждан до 2007 г. от Dassault Aviation, постепенно се заменя от Rafale във френската армия. Някои от тези модели, особено 2000-5F, все още се използват успешно за мисии по "ер полисинг" над Франция, но също така и в рамките на Атлантическия алианс в балтийските държави. Двуместният 2000-D, който е на въоръжение в сухопътните войски, се използва за мисии по наземна поддръжка, особено в Африка.

Първите четири словашки Миг-29 са пристигнали в Украйна, според министъра на отбраната на Братислава Ярослав Над', който приветства факта, че страната му е на "правилната страна на историята" във войната в Украйна. Той също така заяви, че украински пилоти са докарали самолетите в страната си. Те ще се присъединят към четирите полски Миг-29, които вече са изпратени от Варшава, която обещала и още. Словакия планира да изпрати още девет такива самолета, някои от които за резервни части, през "следващите седмици". И двете страни са получили уверения от Вашингтон, че изпратените в Украйна самолети от съветски тип ще бъдат заменени с модерни изтребители, най-вероятно F-16.

Според последното социологическо проучване, проведено от Международния републикански институт (IRI, американски мозъчен тръст) в Украйна, 91% от украинците одобряват действията на Володимир Зеленски, 97% вярват, че Украйна ще спечели войната, а 74% - че в края на конфликта ще се върне в границите си от 1991 г. Според същото проучване, ако референдумът се проведе утре, 82% от анкетираните украинци ще гласуват за членството на Украйна в НАТО, докато през юни 2022 г. те бяха 72%, а през април 2022 г. - 59%. Според Стефан Сиоан, френски журналист, базиран в Киев, войната явно е затвърдила про-западните настроения на украинците. Международния републикански институт е известен от десетина години с тези си проучвания в Украйна, които според него предлагат "най-сериозната, независима и пълна рентгенова снимка на състоянието на украинското

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови