Сводка на войната 13.03.23: Виртуален ''ядрен удар'' по Санкт Петербург

Президентът на Швейцария е против прехвърлянето на оръжия в Украйна, иска прекратяване на войната чрез преговори

Александър Леви и Катрин Гишар 13 март 2023 в 19:47 5813 8

B-52 Super Fortress

Снимка Getty Images - архив

B-52 Super Fortress

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Досега украинското правосъдие не е подвело под отговорност Иван Баканов, бивш директор на СБУ, тайната служба на страната. Този приятел от детинство и бизнес партньор на президента Володимир Зеленски беше уволнен на 17 юли на фона на няколко случая на руски къртици" в украинските специални служби. Досега в страната се разследват над 600 случая на "сътрудничество" с окупатора, като някои от тях засягат висши офицери от СБУ, обвинени, че са работили подмолно за Русия, като по този начин са улеснили настъплението на войските през февруари 2022 г. Сред тях има и някои големи риби : номер 2 на службата Андрей Наумов, началникът на СБУ за Крим Олег Кулинич или Сергей Криворучко и Игор Садохин, началници в Херсон - град, който падна практически без бой през март 2020 г. Досега се спекулираше и ролята в тези предателски дела на техният шеф Иван Баканов, като в Киев за него се разпространяваше много противоречива информация. След уволнението си той не е правил никакви коментари или публични изяви.

Унищожаването на "най-големия самолет в света" и превземането на Гостомел: СБУ се интересува от управлението на държавната компания "Антонов", която притежаваше товарния самолет Ан-255 "Мрия", смятан за един от символите на независима Украйна, и който беше унищожен с голяма ярост от руските войски на летище Гостомел няколко дни след началото на инвазията в Украйна. Според информацията, събрана от СБУ, шефът на Антонов, Сергей Бичков, и двамата му заместници са направили всичко възможно, за да попречат на украинската армия и специалните сили да обезопасят това летище, избрано от руснаците като плацдарм за разгръщане на войските им към Киев. Накратко, украинското ръководство на "Антонов" е заподозряно в държавна измяна.

"Виртуален" ядрен удар по Санкт Петербург. Така специалистите разшифроват полета на американски самолет B-52 Fortress край естонското крайбрежие. Той е извършил специфична маневра над Финския залив, която съответства на изстрелването на една или повече ядрени ракети по военни обекти в Санкт Петербург, отдалечен на около 200 км. Бомбардировачът беше придружен от полски изтребители, действащи в рамките на голямо учение на Атлантическия алианс в Северна Европа, наречено Arctic Forge, този път с активното участие на Финландия и Швеция. Тези учения, които са в две части - "North" (на финландска територия) и "Joint Viking" (на норвежка територия), имат - и това е още една новост - нападателен характер. В тях участват около 20 000 военнослужещи, 16 кораба и 58 самолета. Освен че симулират ядрени въздушни удари, войници от НАТО и две страни кандидатки се обучават за десантни операции по норвежкото крайбрежие.

Президентът на Конфедерация Швейцария се обяви против прехвърлянето на оръжия в Украйна и за прекратяване на войната чрез преговори. В интервю за "Нойе Цюрхер Цайтунг" социалистът Ален Берсе, настоящ държавен глава на Швейцария (от една година), осъди "военната лудост в определени кръгове". Силен привърженик на швейцарския неутралитет, той също така заявява, че "швейцарски оръжия не трябва да се използват във войни". Президентът Берсе също така призова за преговори с Русия във възможно най-кратък срок. Швейцария е подложена на остри критики заради постоянното отхвърляне на исканията на други държави за трансфер на оръжия за Украйна. По-специално Берн отказа да разреши на Германия, Дания и Испания да реекспортират произведени в Швейцария боеприпаси за Украйна. Германия и Чешката република също така наскоро поискаха от Конфедерация Швейцария да закупи бойни танкове "Леопард 2", които вече не използва, за да попълнят запасите си след обещаните на Киев доставки. Засега няма отговор и изглежда малко вероятно той да бъде положителен, тъй като за всяка продажба ще е необходимо първо швейцарският парламент да обяви тези танкове за "излезли от употреба". Швейцарският вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" също така съобщава, че швейцарската армия е започнала да демонтира зенитни батареи, които биха могли да бъдат използвани в Украйна. Швейцарската армия е решила да се отърве от 60 системи за противовъздушна отбрана Rapier, проектирани от Обединеното кралство през 60-те години на миналия век - оръжия, които са стари, но не напълно остарели. Тези оръжия, от които Швейцария вече не се нуждае, можеха да бъдат продадени обратно в страната им на произход, без Берн да може да наложи клауза за забрана на реекспорта.

В неделя напрежението в Молдова отново нарасна, като в Кишинев се проведе демонстрация, свикана от проруската партия "Шор", от една страна, а от друга - властите заявиха, че са предотвратили опит за дестабилизиране от страна на Русия. В демонстрацията се включиха няколко хиляди души, предимно възрастни хора, които поискаха оставката на проевропейското правителство на президентката Мая Санду и изплащането на сметките им за отопление и електричество. Около 50 души бяха арестувани след сблъсъци с полицията. Летището в Кишинев беше затворено през по-голямата част от деня след бомбена заплаха. Полицията съобщи, че е идентифицирала и арестувала половин дузина души, изпратени от руските специални служби с цел да създадат проблеми. Един човек, за когото се смята, че е член на ръководството на наемническата група "Вагнер", не е бил пуснат в страната и качен обратно на самолета с който е дошъл.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

8

Johnny B Goode

13.03 2023 в 22:43

"...той също така заявява, че швейцарски оръжия не трябва да се използват във войни"

А къде би могло да се изполват - по детски площадки, по изложби в музеите, по паради по площадите, за швейцарските гвардейци на папата?

-7195

7

vovchik

13.03 2023 в 22:38

Да им пратят шоколади.

615

6

швейк

13.03 2023 в 22:29

интересно кой ли идиот би си поръчал боеприпаси или оръжия от швейцария, щом не дават да се използват

625

5

1215

13.03 2023 в 21:24

Къде ,къде е по приятно и по безопасно да въртиш банка ,а не пушкало.

345

4

Джендо Джедев

13.03 2023 в 20:50

Концепцията за неутралност, поне според швейцарската доктрина за неутралност, е била адекватна до ВСВ. След това става архаизъм. Самите швейцарци вече са разделени по тоя въпрос и преосмислят цялата концепция. Но какво да се прави, нещата тук не стават бързо.

345

3

Джендо Джедев

13.03 2023 в 20:47

Любо,

Мечтаят да бъдат Швейцария не заради неутралността. Пробвай пак, може да налучкаш. ;)

22548

2

dolivo

13.03 2023 в 20:38

Швейцарците са се нахендрили със социалист, браво бе!?

Пак са се наяли с олигархически пари, и подобно на крадените хитлеристки пари, си траят неутрално.

Време е комай да им се поотреже достъпа до европейския пазар...

1215

1

Lyubo

13.03 2023 в 20:35

Браво на швейцарците !
Затова всички мечтаят да бъдат "Швейцария" на своя регион !