Сводка на войната 13.02.23: Здравето на Путин - изключително чувствителен въпрос

Александър Леви и Катрин Гишар 13 февруари 2023 в 18:43 10863 11

Владимир Путин

Снимка Кремъл - пресцентър

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Ръководителят на унгарската дипломация е в Минск. Петер Сиярто е в беларуската столица днес, за да обсъди "мира" в Украйна. Той ще бъде приет от своя колега Сергей Алейник, който наскоро бе назначен на този пост след внезапната смърт на предшественика си. "Разбира се, много хора ще критикуват тази инициатива, но каналите за комуникация трябва да останат отворени", обоснова се Сиярто. Той остава първият външен министър от държава - членка на ЕС и НАТО, който пътува до Минск, където Александър Лукашенко управлява от 1994 г., като жестоко потиска опозицията а и след това въвлича страната си в рискованата "специална военна операция" на Русия в Украйна. Премиерът Виктор Орбан и българският президент Румен Радев бяха единствените двама европейски лидери, които изглеждаха навъсени по време на триумфалното посещение на Володимир Зеленски в Брюксел на 9 февруари. Те се обявиха против изпращането на оръжия в Киев и, както винаги, "за мир", без да уточняват какво точно имат предвид под това. Според Киев това е просто руски наратив.

Здравето на Путин - изключително чувствителен въпрос. Всички договори и покупки на Централната клинична болница, здравното заведение на президентската администрация, са изчезнали от руския уебсайт за обществени поръчки, установиха руски опозиционни медии. Тези документи позволиха да се установят, с различна степен на сигурност, всички предпазни мерки, които Кремъл предприема по отношение на здравето на своя главен наемател Владимир Путин. Последният е придружаван по време на пътуванията си от множество лекари (до тринадесет), най-често от хирург, специализиран в рака на щитовидната жлеза, и специалист по УНГ. През юни миналата година руски и западни източници изказаха предположение, че Путин се лекува от онкологично заболяване, но тази информация не беше потвърдена.

Исках да "изкупя вината си". Това заяви редакторът Владимир Романенко, за да обясни защо в събота вечерта е публикувал на уебсайта на прокремълския всекидневник "Комсомолская правда" няколко статии, които критикуват войната и режима на Путин. 24-годишният мъж, който се определя като член на ЛГБТ общността, живее в чужбина от началото на мобилизацията и работи като журналист в популярния всекидневник, известен като "любимия вестник на Путин". “За да се изхранвам и поради липса на друго”, обяснява той. Романенко е бил дежурен през уикенда, което му позволява да направи този трик, който той описва като начин да "изкупи вината си" за това че е сътрудничил на пропаганден вестник. Статиите бяха бързо премахнати от сайта веднага след като се разбра за случая. Романенко не очаква скоро да се върне в Русия.

Путин и "неговият" брониран влак. От есента на 2021 г. руският държавен глава пътува изключително със специален влак на територията на страната, съобщава руският разследващ уебсайт "Досие". Предимствата на това транспортно средство пред самолетите са дискретност и сигурност: според сайта, въпросният влак почти по нищо не се различава от другите търговски влакове, освен че вагоните му са бронирани и оборудвани с антени за специална комуникация. Путин го използва, за да пътува до различните си резиденции, най-вече в Московска област, но също и в южната част на страната. Съществуването на "правителствения влак" само по себе си не е тайна, но той се използва главно от Дмитрий Медведев и много рядко от самия Владимир Путин. Но според "Досие" той не е същият като свръхсигурната и бронирана композиция, използвана от лидера на Кремъл в контекста на войната в Украйна.

[Под лупа] Молдова : Майя Санду потвърди руския план за дестабилизиране на страната ѝ 

"Всички, които участват в тези действия срещу Република Молдова, независимо дали са членове на политически партии или престъпни групи, както и всички, които ги защитават, трябва да бъдат преследвани. Безопасността на гражданите и сигурността на държавата са наша основна грижа. И ще продължим да правим всичко необходимо, за да защитим нашата държава и граждани, мира и обществения ред", заяви президентката Майа Санду на пресконференция в понеделник, 13 февруари, няколко дни след като украинските власти й предоставиха информация за нов руски план за дестабилизиране на Молдова.

"Опитите на Кремъл да внесе насилие в страната ни няма да успеят. Нека запазим спокойствие и да вярваме в Република Молдова", добави тя.

Силно угрижена, президентката поиска от парламента да даде повече правомощия на силите за сигурност и на прокурорите в борбата със заплахата. "Това е краткосрочен план, който предвижда саботаж с помощта на хора с военна подготовка, маскирани като цивилни. Те планират насилствени действия, включително нападения срещу определени обществени институции и вземане на заложници", каза тя.

За тази цел могат да бъдат използвани хора от чужбина. "Документите съдържат например указания за правилата за влизане на територията на Република Молдова на граждани на Руската федерация, Беларус, Сърбия и Черна гора", твърди Майа Санду.

Този нов руски "план" идва след опита за сваляне на молдовското правителство през есента на миналата година чрез масови демонстрации, за да бъде сформиран проруски кабинет в Кишинев.

На 10 февруари молдовският президент възложи на своя съветник по сигурността Дорин Речан да състави ново правителство след оставката на министър-председателя Наталия Гаврилита. 48-годишният Речан е прозападно настроен и подкрепя присъединяването на Молдова към Европейския съюз. От 2012 г. до 2015 г. е министър на вътрешните работи, а от 2010 г. до 2012 г. - заместник-министър на информационните и комуникационните технологии.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

11

AntiZ

17.02 2023 в 19:19

"Здравето на Путкин - изключително чувствителен въпрос". Грънци! На кой му пука за здравето на тоя! Не знам за "човек" от цялата човешка история, който да е толкова презиран и на който милиарди по цялото земно кълбо, да чакат да пукне.

924

10

Diogen

14.02 2023 в 15:55

Путин напълно влезе в ролята на някогашния севернокорейски диктатор Ким Ир Сен. Преди да умре, Ким пътуваше само с влак, дори до България. Спомням си, че заради неговата визита бай тоши асфалтира улицата пред централна гара. Северна Корея е точният модел за това, как ще изглежда Русия докато я има. Дикатура с тираничен лидер, който живее в постоянна мания за преследване. Изглежда Путлер има основания да се крие. Говори се, че не е изключено олигарсите да му скроят шапка. чудя се какво чакат, загубиха много милиарди и виновникът е само един - плъхът в Кремъл.

1067

9

StinkingSonOf

14.02 2023 в 14:13

Ще е много тъжно ако Путин умре от болест. Дано да издържи до трибунала.

2550

8

alfakentavur

14.02 2023 в 11:44

След една година "тридневна операция" и безпрецедентен позор на рашистката армия в цялата й история по не едно направления.
Трябва да не си с всичкия си, за да се изхвърлиш като ч**** на мокър пясък като ордьовъра.

-240

7

редовно четящ

14.02 2023 в 11:05

И възниква въпросът - жив ли е още путлер или негови двойници шетат насам-натам? Защото пулер е продукт на една войнстваща кремълска клика, която продължава да действа независимо от това дали "фронтменът" и е жив или не. Там трябва да се реже до корен Има кремъл - има тероризъм и война.

345

6

Джендо Джедев

14.02 2023 в 09:44

Ордьовърчо,

Украинците не са мишоци като теб да капитулират. :D

606

5

order

14.02 2023 в 08:35

Мдааа Дааа....
Каквито и колкото оръжия да получи Украйна пак ще загуби и то катастрофално, затова давайте тая капитулация, изпълнете всички искания на Русия и подписвайте мир, че ще разпалите трета световна и всички ще пострадаме заради вашата глупост...

905

4

lilianasimeono1

13.02 2023 в 23:04

Offnews, ясно е, че никой не редактира текстовете във вашия сайт - да сте чували, че в писмения български има пунктуация например? Вчера ви писах и че не "Гаврилита", а "Гаврилица" е истинското име на жената. Въпреки това продължавате да дразните читателите с нередактираните си текстове.

345

3

Джендо Джедев

13.02 2023 в 23:04

Путя още ли ачка в куфарче, какво се чува? :D

870

2

Constanza

13.02 2023 в 21:37

Не искам да ги бесят. Искам до последния си ден на този свят да гният в затвора.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки