Сводка на войната, 11.05.23 г.: ''Имаме нужда от още малко време''

Александър Леви и Катрин Гишар 11 май 2023 в 20:21 4172 2

Украйна

Снимка Красимир Крумов/OFFNews

Ирпен

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Проруските миротворци" вече дразнят секретаря на украинския Съвет за сигурност Алексей Данилов. Според него те стават все по-многобройни и по-настойчиви. "От всички страни се опитват да ни накарат да седнем на масата за преговори с агресора, за да обсъдим мир по руските условия", казва той. Данилов говори за истинска "кампания" в този смисъл, като цитира неотдавнашни изявления на италианския министър на отбраната, Еманюел Макрон и президента Лула, които предлагат мирни преговори "под егидата на Китай". Вместо това ни дайте повече оръжия", отговаря Данилов.

"Имаме нужда от още малко време", казва Володимир Зеленски, визирайки дългоочакваната украинска офанзива през май. Днес можехме да преминем в настъпление и дори да напреднем, но с цената на много човешки животи. Това е неприемливо", казва украинският държавен глава, като обяснява, че хората му са готови, но все още им липсва военно оборудване, което се доставя. Дали става въпрос за ракетите с далечен обсег Storm Shadow които току що Киев получи от Лондон?

Дали Пригожин пресeче червените линии в Русия? Това твърдят източниците на онлайн изданието "Медуза" в президентската администрация след последните изблици на шефа на "Вагнер". Последният не само обвини армията че нарочно лишава бойците му от боеприпаси, но и че е напуснала позициите си край Бахмут, изоставяйки хората на Вагнер сами на фронта. Той също така и спомена за "щастливия дядка" начело на страната, който си мисли, че всичко е наред, когато може да е "пълен задник". Мнозина видяха в това алюзия за Владимир Путин - един от чиито прякори е "бункерния дядка" - който е воден за носа от своите генерали за реалността на войната в Украйна. С това вероятно капката преля : "Той излиза от релси", казват в Кремъл, и ако продължава така, ще трябва да се вземат мерки. Остава да видим какви...

Руските медии спекулират с "изчезването" на Валерий Залужний, главнокомандващия на украинската армия. От известно време той не се появява в публичното пространство, а наскоро и отмени присъствието си на заседание на военния съвет на НАТО заради "напрегнатата ситуация" на различните украински фронтове. Някои гласове в Русия предполагат, че той може да е бил убит или поне ранен преди седмица при масирания удар по Павловград в Днепровска област, който засегна команден център на украинската армия. По този въпрос обаче прокремълският канал "Рибар" смята, че коментаторите приемат "желанията си за реалност". Украинското министерство на отбраната също опроверга слуха, който според Киев се разразпространява от руските пропагандисти в опит да подкопаят морала на украинските войски преди контранастъплението им.

9 май в Берлин: кои бяха гостите на руското посолство?

Двама лидери на сегашната германска крайна десница - Тино Хрупала и Александър Гауланд (AfD), бившият синдикалист от IG Metall, преминал през социал-демократическата партия и сега член на парламента от Die Linke (бивши комунисти), Клаус Ернст, но също и бившият генерален секретар на Социалистическата единна партия и държавен глава на ГДР по времето на падането на Берлинската стена, Егон Кренц, наред с други, приеха поканата на руския посланик в Германия Сергей Нечаев, който организира прием в чест на съветската победа над нацистка Германия на 9 май. Г-н Нечаев прие гостите си в руското посолство на улица Унтер ден Линден в Берлин.

Сред именитите гости бяха и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, известен с близките си връзки с Владимир Путин, и съпругата му Со Йон Шрьодер-Ким, които естествено уважиха руския посланик с присъствието си. След нападението на Русия над Украйна през февруари 2022 г. Шрьодер беше принуден да подаде оставка от постовете си в управителните съвети на "Газпром" и "Роснефт" - два руски петролни и газови гиганта. Няколко месеца по-късно, през юли, той все пак беше забелязан от германска медия в Москва, близо до офисите на Роснефт. Бившият правителствен ръководител (1998-2005 г.) се измъкна с думите, че прекарва там "няколко дни почивка". "Москва е красив град", каза той. Г-жа Шрьодер-Ким също се изненада, че някой би поставил под въпрос участието на двойката в приема в руското посолство в Берлин. Социалдемократическата партия (СДП), от която произхожда бившият канцлер, но която не го е изключила от редиците си, направи лаконичен коментар: "Позицията на лидерите на СДП по отношение на Герхард Шрьодер остава ясна : неговото поведение го изолира политически".

Друг по-дискретен гост също се отзова на поканата. Директорът на "Берлинер цайтунг" Холгер Фридрих присъстваше във вторник в тържествените зали на руското посолство. Името му се появи в новините, когато той и съпругата му, и двамата успешни предприемачи в сферата на новите технологии, поеха вестника през 2019 г. Миналото на Холгер Фридрих като бивш информатор на Щази беше разкрито от вестник Welt am Sonntag, но той и така не се разграничи от това минало. Въпреки това този факт беше напомнен, когато той пое известния източно-берлински всекидневник, основан през 1945 г. През февруари миналата година Фридрих отново влезе в заглавията на вестниците, като беше един от първите подписали спорния Манифест за мир в Украйна, разпространен от феминистката Алис Шварцер и депутатката от Die Linke - но ухажвана от крайната десница - Сара Вагенкнехт.

На този 9 май руският посланик имаше основание да бъде доволен. Явно всички негови гости бяха искренни приятели на Русия докато критиците отсъстваха.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

11.05 2023 в 21:13

Естествено че такива ще са им приятелите - фашисти, комунисти и платени клакьори.