Сводка на войната, 1 август 2023: Русия открива "Челябинското чудовище"

Александър Леви и Катрин Гишар 01 август 2023 в 19:50 9827 2

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Мария Захарова сравни атаките с дронове срещу Москва с атентатите от 11 септември. Говорителката на руското външно министерство явно е била още по-вдъхновена от обикновено, когато в патриотичното предаване "Соловьов на живо" сравни неотдавнашните удари с безпилотни самолети в Москва с нападенията срещу кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. "Методологията е същата, както и целите", каза тя. Въпросните дронове, за които руските военновъздушни сили твърдят, че са били неутрализирани, причиниха незначителни материални щети и нула жертви. Даже и Дмитрий Песков, говорителят на Владимир Путин, беше принуден да се изкаже по въпроса, като заяви, че Кремъл не вижда "никаква аналогия" между двете събития.

"Андрей Аверянов, отговорен за сигурността".  По време на срещата с представителите на Мали на върха Русия-Африка миналия уикенд Владимир Путин моли членовете на руската делегация да се представят. След неговия говорител, министрите и заместник-министрите, един човек промълвава "Андрей Аверянов, отговорен за сигурността", преди бързо да предаде микрофона на следващия. Според Христо Грозев от Bellingcat генерал Аверианов възглавява най-секретното звено на ГРУ, специалните служби на руската армия, отговорно за тайните операции в Европа, включително отравянията с новичок и взривяването на складове за боеприпаси в Чехия и България. Какво ли е правил там?

Украйна ще може да използва хърватските пристанища, за да изнася зърнените си култури. Киев и Загреб се договориха да използват хърватските пристанища на Дунав и Адриатическо море за износ на украинско зърно. "Сега ще се постараем да установим най-ефективните маршрути до тези пристанища и да се възползваме максимално от тази възможност", заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба. По данни на неговото министерство за девет дни бомбардировки руската армия е унищожила около 180 000 тона селскостопанска продукция и е повредила 26 пристанищни инфраструктури и пет граждански кораба в Украйна.

Русия открива "Челябинското чудовище". Това е един случай, който илюстрира цялата социална мизерия в Русия: алкохолизъм, разпад на семейството, омерта... В Смолино, малко село близо до Челябинск, млада жена, Катя, е държана в плен в продължение на 14 години от мъж и майка му, преди да успее да избяга на 30 юли. Мъжът, на име Владимир, я изнасилвал и малтретирал, като я биел и заплашвал с нож. В градината му полицията открива останките на друга млада жена - вероятно предишната му жертва. През последните два дни тази тежка история се тиражира на първа страница в руските медии и телевизии, които кръстиха нападателя "Челябинско чудовище" - и продължиха да игнорират нарастващият брой нападения с дронове срещу Москва. Катя е израснала със сестра си в дом за сираци и изчезването ѝ през 2009 г. (тя е била отвлечена от Владимир) не е предизвикало никакво сериозно разследване. Що се отнася до 14-годишния ад който е преживяла в Смолино, съседите твърдят, че не са видели нито чули "нещо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика