Сводка на войната 09.02.23: Докато Зеленски жъне овации в Европа, Русия омайва Африка

Александър Леви и Катрин Гишар 09 февруари 2023 в 19:45 6835 3

Лавров в Мавритания

Снимка МИД - Русия - пресцентър

Лавров в Мавритания

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Старлинк в Украйна: на какво си играе Елон Мъск? Според Гуин Шотуел, президентката на SpaceX, компанията, която отговаря за сателитната система за достъп до интернет Starlink, Украйна вече няма да може да използва тази мрежа за управление на бойните си дронове. Тя казва, че мрежата няма за цел да бъде "милитаризирана". От началото на войната обаче тази интернет връзка, независима от наземните структури, позволява на украинската армия да се координира и защитава по-добре. Но оттогава насам Елон Мъск, шефът на Starlink, няколко пъти променя позицията си и дори моли Пентагона да покрие разходите му в Украйна. Миналата есен той се обяви в подкрепа на мирен план, доста благоприятен за Москва, с което веднага си спечели симпатиите на голям брой руски официални лица, включително на "ястреба" Дмитрий Медведев. Коментирайки този последен обрат, Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, заяви, че след "една година украинска съпротива компании като Starlink трябва да изберат страна: или да са на страната на правото на свободен живот и на Украйна, или да са на страната на Русия и нейното право да убива и завзема територии".

Защо делтата на Днепър е толкова важна от военна гледна точка? Далеч от замръзналите равнини на Донбас, това е друга стратегическа ос на украинския фронт, напомня в ежедневния си бюлетин британското военно разузнаване. Откакто украинците си върнаха град Херсон, се води дискретна морска битка с помощта на малки бързи лодки за контрол на пясъчните коси и островите в устието на Днепър. Тези острови контролират достъпа до огромната река, която прекосява цяла Украйна, минавайки през главните й градове - Херсон, Запорожие, Черкаси, Киев... Според британски експерти въпросът за контрола над устието на Днепър е от решаващо значение : едно морско настъпление от Черно море буквално би разрязало страната на две и би могло да достигне столицата й много по-бързо, отколкото по суша.

Руски план за дестабилизиране на Молдова. Според Володимир Зеленски украинското разузнаване е предало на властите в Кишинев често коментираният (включително и от нас) "руски план" за дестабилизиране на тази република. Това заяви украинският президент пред евродепутатите, като обясни, че разузнавателните му служби са прихванали този документ, който той лично е предал на молдовския си колега Мая Санду. Според него в този документ подробно е описано "кой, кога и с какви средства" ще работи за "разрушаване на демократичния ред" в Молдова и завземане на властта в тази бивша съветска република, често представяна като следващата жертва на Москва в региона.

[Под лупа] Докато Зеленски жъне успехи в Европа, Русия продължава да омайва Африка

Докато украинският президент направи вчера изненадващо и историческо посещение в Обединеното кралство, приветствано от парламента, събрал се по този повод в тържествената зала Уестминстър, руският външен министър беше в Мавритания, спирка между посещението му в Мали и това в четвъртък в Судан - две държави, управлявани от военни хунти след преврати и в които действа руската паравоенна група "Вагнер". Официално Сергей Лавров подготвя втората среща на върха Русия-Африка (първата се състоя в Сочи през 2019 г.), която е насрочена за края на юли в Санкт Петербург. Верният слуга на Владимир Путин е на третото си пътуване из африканския континент от лятото на 2022 г. насам, за да посети страните от региона, но най-вече за да укрепи съюзи или да създаде нови. През февруари тази година той трябваше да спре и в Тунис, но посещението беше отложено за неопределено време.

Бившите колониални сили "трябва да свикнат с факта, че светът се е променил", заяви Лавров във вторник, 7 февруари, след среща с малийския си колега Абдулайе Диоп в Бамако. Това е ясно послание към Франция, бившата колониална сила в региона, която през последните месеци изтегли всичките си войски от Мали и беше помолена да направи същото в съседна Буркина Фасо. Сякаш за да подчертае промяната в лоялността на региона, външният министър на Мали подари на Сергей Лавров великолепна сабя. Sabre" ("Takouba") беше името на френската операция на специалните сили в региона на Сахел. Руският външен министър отговори, че ще държи подаръка "под ръка".

Два дни след посещението на Лавров в Бамако, където руснакът обеща помощта на Москва "за региона Сахел-Сахара и дори за страните, граничещи с Гвинейския залив", външните министри на Буркина Фасо, Гвинея и Мали се срещнаха в четвъртък в Уагадугу. Дали тези държави, и трите управлявани от военни хунти, възнамеряват да създадат коалиция от необвързани африкански държави, подкрепяни от Русия? Представителят на Гвинея, Морисанда Куяте, даде тон преди срещата : "Заедно ще направим декларация до регионалните организации, за да бъдат чути по-ясно исканията и претенциите на нашите народи чрез нашите правителства и лидери ".

Дали е съвпадение, или не, Лавров пристигна в Судан в момент, когато делегация от американски и европейски дипломати тъкмо приключваше работно посещение там. Западняците бяха дошли да пледират за демократичен преход в страната и се бяха срещнали с военни и продемократични групи. След преврата през октомври 2021 г. Судан се управлява от военните.

Докато Лавров прелита от единия край на Африка до другия, от Запад на Изток, от Нуакшот до Хартум, Владимир Зеленски премина много по скромна дистанция, само на няколкостотин километра, от Лондон до Париж, а след това от Париж до Брюксел. Но посещението му не беше по-малко историческо. Посрещнат като герой на свободния свят срещу страна-агресор, той поиска изтребители, за да защити територията си, "крила за свободата". Той нямаше какво да предложи, освен пилотска каска, подписана от един от неговите небесни асове.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

09.02 2023 в 23:49

"През февруари тази година той трябваше да спре и в Тунис, но посещението беше отложено за неопределено време."

:D :D :D

2073

2

Johnny B Goode

09.02 2023 в 22:45

Ами всеки хвърля усилия там където е бъдещето му - Украйна в Европа, Рашата в Африка.

10298

1

AntiZ

09.02 2023 в 21:26

Шимпанзето албинос лавров, се завръща към корените си.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки