Сводка на войната 06.02.23: В очакване на руската зимна офанзива

Александър Леви и Катрин Гишар 06 февруари 2023 в 20:01 24944 2

Харков

Снимка АП / БТА

Харков - 5 февруари 2023 г.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Кирил Буданов, новият министър на отбраната на Украйна? Това твърди влиятелният депутат от президентската партия Давид Арахамия, човек, чиито прогнози досега са се оказвали верни. Сегашният министър Олексий Резников плаща цената на няколко скандала, които накърниха репутацията на министерството му в разгара на войната, включително случая с предполагаемата корупция при закупуването на храни и продоволствия за войските на фронта. Тази афера вече коства работата на един високопоставен служител, а друг, заподозрян в проруски симпатии, трябваше да подаде оставка. Новият министър, който е само на 37 години, е настоящ ръководител на военното разузнаване GUR. Бивш командос, той се ползва с репутацията на неподкупен професионалист и се радва на доверието на Владимир Зеленски. Пак според Арахамия Алексей Резников ще поеме Министерството на стратегическите индустрии. За мнозина тази последна промяна на ръководният състав е последната стъпка на привеждането в пълна бойна готовност на украинските войски преди февруарската руска офанзива, за която се твърди, че е неизбежна.

"Русия иска да направи нещо символично" през февруари, за да отбележи годишнината от началото на инвазията на Украйна, според президентът Володимир Зеленски. Украински източници твърдят, че се наблюдава засилване на руската военна активност по няколко фронтови направления, особено около Бахмут и Угледар, на границата между Донецка и Запорожка област. Според Андрей Черняк, говорител на военното разузнаване, цитиран от Financial Times, руските войски вероятно ще се опитат да пробият фронтовата линия при Лиман, западно от Луганск. Те също така струпват войски и оборудване още по на юг, по-специално в района на Мариупол. Обсъждат се няколко дати: 24 февруари, датата на началото на войната преди една година, или датата - все още неизвестна - на обръщението на Путин към парламента.

Нова размяна на пленници между двете воюващи страни: 116 украински войници и офицери са разменени за 63 руснаци. Информацията беше разкрита на 4 февруари. Според руското министерство на отбраната тази размяна е била улеснена благодарение на посредничеството на Обединените арабски емирства, които редовно участват в размяната на затворници от началото на войната. Сред освободените руснаци има хора, за които Москва твърди, че принадлежат към "чувствителна категория", което може да означава разузнавателни агенти или високопоставени офицери. Сред освободените украински войници са защитници на Мариупол, бунтовници от Херсон и снайперисти от района на Бахмут, съобщи Киев. Телата на двама британци - Кристофър Пари и Андрю Багшоу (който има и новозеландско гражданство), също са предадени на украинските власти. Двамата доброволци, на 28 и 47 години, са били убити, докато са се опитвали да евакуират цивилни граждани от град Соледар, където са се водили ожесточени боеве. Те са обявени за изчезнали на 7 януари. Обменът на затворници е единствената действаща двустранна мярка между двете страни.

Украинската армия е оборудвана с американската система Delta. От 4 февруари Министерството на отбраната официално пусна в експлоатация системата за управление на бойното поле Delta в реално време. Експертите сравняват този онлайн софтуер с гигантска видеоигра, в която "играчът", в този случай командирът, може да предава заповеди на различни единици - от пехота до бронетехника и артилерия - само с едно кликване на мишката. Тази система включва също така интегрирана и по принцип неразбиваема комуникационна мрежа ; тя също така анализира и предава в реално време разузнавателна информация, получена по всякакъв начин, за позициите и движенията на вражеските войски. Тази система за управление на бойното поле досега беше в тестова фаза. Съобщава се, че е използвана за първи път по време на превземането на Херсон от украинската армия през есента на миналата година.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови