Сводка на войната 05.04.23: Пипалата на руската пропаганда в Телеграм

Александър Леви и Катрин Гишар 05 април 2023 в 20:45 5490 0

Telegram

Снимка Getty Images

Telegram

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Артьом Усса натрива носа на италианското (и американското) правосъдие. Този млад мъж с вид на Индиана Джоунс е не само татково синче (баща му е губернатор на Красноярския край). Той е и бизнесмен, обвинен от американското правосъдие в заобикаляне на международните санкции чрез закупуване на електронни компоненти за руската армия. Арестуван по искане на Вашингтон в Милано, когато се готвеше да се качи на самолет за Истанбул, Артьом Усса беше поставен под домашен арест в очакване съдът да се произнесе по искането за екстрадиция, отправено от американското правосъдие. Искането беше одобрено на 21 март, но Уса изчезна след като счупи електронната си гривна. Карабинерите така и не успяват да го открият. Случаят му заинтригува италианската преса, която остро осъди небрежността на властите. Артьом най-накрая се появи от Русия, за да каже, че той вече си е "у дома", благодарение на намесата на "солидни и надеждни хора", които са го върнали в Русия "по нестандартен път". Това потвърждава спекулациите в пресата, че руските специални служби стоят зад необичайното му бягство. Баща му Александър Уса определи процеса срещу сина му като "политически", а Кремъл обеща да не го изоставя на произвола на съдбата. Речено-сторено.

Алексей Москалев не е дал признаци на живот след ареста му от беларуските специални служби на 30 март в Минск. Това твърди адвокатът му Дмитрий Захватов. Мъжът и 13-годишната му дъщеря Маша, които живеят в Ефремово в Тулска област, попадат в полезрението на руската правосъдна система след рисунка на шестокласницата, осъждаща руската агресия срещу Украйна. Оттогава Маша е отделена от баща си и принудително настанена в дом за сираци. А Алексей Москалев бе осъден в края на март на две години затвор за "дискредитиране" на армията. Той избяга от домашен арест преди да бъде заловен от полицията няколко дни по-късно в Минск. На 6 април той трябваше да се яви на съдебно заседание в Русия, за да се вземе решение относно родителските му права. Той не е виждал дъщеря си от началото на годината.

Всяка трета яхта в Черна гора е руска, според официалния регистър на плавателните съдове е в страната. Някои собственици фигурират под собствените си имена, други са компании или юридически лица, свързани с Русия. Други имена пък водят директно към руски държавни структури. Например 18-метровата яхта "Анастасия" принадлежи на Иван Сибирев. Според Илия Шуманов, директор на руския клон на антикорупционната организация Transparency International, човек със същото име преди това е бил управляващ директор на "Стройтранснефтегаз", един от най-големите подизпълнители на "Газпром". Броят на руските яхти приблизително съответства на броя на руснаците, които са се възползвали от "златните паспорти", издадени от Подгорица в замяна на инвестиции в икономиката на страната : по официални данни от 2008 г. насам те са около 30%.

[Под Лупа] Германия: пипалата на руската пропаганда в Телеграм

Официалните руски медии бяха бързо забранени в Германия след началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 г. в резултат на санкциите, наложени от Европейския съюз. Russia Today Deutschland и информационна агенция "Спутник" бяха принудени да спрат излъчването си. Но оттогава насам, както обяснява историчката и изследователка на Източна Европа Сузане Шпан, тези медии не са изчезнали напълно от немскоезичния пейзаж. Russia Today може да бъде открита под различни имена на домейни в нета, а нейните видеоклипове могат да се видят на уебсайта "Odysee", също както тези на "Спутник", която сега се нарича "Сателит".

В Телеграм има и един канал на немски език, който досега без проблеми излъчва особено хибридна информация за международните новини. Наречен "Übersicht Ukraine", което може да се преведе като "Украйна - обзор", това е канал, който "предлага преведено съдържание от руски източници за немскоговорящия свят". "Ние не пропагандираме война или насилие", казват анонимните домакини на канала, който има повече от 34 000 абонати. Източниците им включват международни медии като CNN и Der Spiegel, руски медии като РИА Новости и ТАСС и онлайн вестника Взгляд, както и други канали в Telegram, като например Рибар - провоенен, прокремълски рускоезичен канал с повече от един милион абонати. Като се има предвид темпото на публикуване на съдържанието, начело на канала всеки ден трябва да стои добре обучен екип.

Как "Übersicht Ukraine" гледа на новините? В деня, в който Доналд Тръмп е представен пред съдиите си, каналът поставя линк към видеоклип в Youtube за "неизбежния" упадък на Съединените щати. В отговор на публикуваните новини за бойкота на руски артисти от германския град Леверкузен или в Латвия, където цигуларка обяви, че се оттегля от оркестъра "Рига Синфониета", защото не иска повече да свири руски композитори заради войната в Украйна, "Übersicht Ukraine" публикува черно-бяло видео от нацистки митинг в Ню Йорк, или представен като такъв, през февруари 1939 г. "Там са се събрали 20 000 нацисти, които след това са марширували по улиците", гласи текстът. "Шест месеца по-късно Хитлер напада Полша в Европа, но минават цели две години преди САЩ да влязат във войната. През 1944 г. те изпращат свои войски в Европа само защото съветската армия е на път да достигне Лисабон...". "Никой не е заразявал САЩ с нацизъм, в това отношение те са били по-напред от всички останали", заключават авторите на "Übersicht Ukraine".

Каналът може също така да бъде чувствителен и поетичен. Сутрин той посреща читателите си със снимки на патици по водата в Нижни Новгород в Русия, а вечер ги изпраща със залез на нос Фиолент, южно от Севастопол в Крим.

Ръководителите на канала призовават своите читатели да бъдат сдържани в коментарите си. Но в тяхното символ верую нещата са ясни. Те пишат: "Скъпи другари по оръжие, Ние, операторите на канала, искаме ясно да заявим, че всяка цивилна жертва в този конфликт е неоправдана, независимо от коя страна е тя. Нито един човешки живот не е по-ценен от друг". Но по-нататък четем и следното : "Има неща, които трябва да бъдат наричани с името им. Нацизмът и фашизмът са сред тях. Що се отнася до нацизма, той може да съществува във всички страни, но има само една страна, в която можете да намерите поддръжници на Бандера. Има само една страна, в която можете да намерите хора със свастики, горди нацистки лозунги и вълча уста на герба си, които се бият на фронтовата линия ! Това са нацистките военни формирования (Азов, Айдар и Десен сектор), които трябваше да бъдат разпуснати в съответствие със споразуменията от Минск. Ние продължаваме да ги наричаме по име. В края на краищата те не крият какви са".

Този текст, както и други линкове в канала, ни водят до един доста странен Фонд за концептуални технологии, базиран в Русия, който има клонове на няколко езика и се председателства от някой си Валерий Пякин. Немската версия включва интервю на Пякин с германско-руската прокремълска активистка Алина Лип за "обществения гняв" в Германия, публикувано през юли 2022 г.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки