Сводка на войната 03.04.23: Бразилия се опитва да балансира между Запада, Русия и Китай

Александър Леви и Катрин Гишар 03 април 2023 в 20:16 3496 1

Селсо Аморим

Снимка Getty Images

Селсо Аморим

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Финландия ще се присъедини официално към Атлантическия алианс утре, в рамките на срещата на външните министри на военната организация. Финландското знаме ще бъде издигнато за първи път в централата на Атлантическия алианс в Брюксел, тъй като скандинавската страна става 31-вата държава-членка на НАТО. Това е "най-бързият процес на присъединяване в съвременната история на НАТО", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, след като Турция даде зелена светлина в петък. В отговор руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко обяви засилване на руския военен потенциал по западния и северозападния фланг на страната, съобщава Риа Новости. Русия има 1 300 км обща граница с Финландия. Швеция, която подаде молба за членство в НАТО подобно на Финландия малко след началото на войната в Украйна, все още чака съгласието на Унгария и Турция.

При недостиг на войници, ще възстанови ли Германия задължителната военна служба? Според проучване, проведено в началото на март от института Ipsos, германското население така или иначе е предимно за това: 61% от анкетираните подкрепят възстановяването на задължителната военна служба, която беше отменена през 2011 г. Тази служба, която можеше да се изпълнява и в гражданска форма, беше с продължителност от шест месеца. Решението за връщането ѝ, въпреки че е подкрепено от германския министър на отбраната Борис Писториус (SPD), не изглежда вероятно да бъде прието в близко бъдеще, особено поради логистичните и организационните предизвикателства, които то представлява. Бундесверът, чийто брой войници трябва да се увеличи от 183 000 в момента до 203 000 през 2031 г., настоява за кампании за набиране на персонал. Но се обмисля и въвеждането на военен запас, съобщава der Tagesspiegel. От 2017 г. насам броят на резервистите, сключили договор, е нараснал от 28 000 на 36 000 в Германия. Според говорителка на Министерството на отбраната, за да се увеличи този брой, трябва да се разширят възможностите за учения. Освен това запасняците трябва да "разполагат с лично оборудване, сравнимо с това на активните войници в средносрочен план", и "да могат да поемат задачи, равностойни на тези на активните войници", каза тя.

Румъния - посредник на ЕС в отношенията с Молдова и Украйна. В понеделник Букурещ посреща стара и нова Европа, в лицето на германския канцлер Олаф Шолц, молдовската президентка Мая Санду и румънския държавен глава Клаус Йоханис. Молдова, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през юли миналата година, разчита на подкрепата на своите партньори срещу руската заплаха. По отношение на военната помощ за Украйна Румъния също играе важна роля. Германската оръжейна компания Rheinmetall изгражда център за поддръжка и ремонт на военно оборудване в близост до град Сату Маре, до украинската граница в северната част на страната, за да обслужва, наред с другото, западните танкове, използвани от въоръжените сили на Киев.

Бразилия балансира между Запада, Русия и Китай. Да не се караме с никого. Това изглежда е настоящата цел на президента Лула. Той не осъди агресивната война на Русия срещу Украйна и е склонен да се представя за миротворец, редом с Китай. По информация на CNN Brasil емисар на бразилския президент - Селсо Аморим, самият той бивш външен министър на Лула между 2003 и 2010 г., а след това министър на отбраната при Дилма Русеф, е отишъл в Москва на 29 и 30 март, а на 31 март - в Париж. Съобщава се, че той се е срещнал с близки съветници на президентите Владимир Путин и Еманюел Макрон, за да обсъдят положението в Украйна. Но спирка в Киев за среща с президента Зеленски е била сметната за технически неосъществима. Тези дни Бразилия и Русия имат за какво да си говорят, тъй като освен войната в Украйна, икономическият обмен е от първостепенно значение и за двете страни. Русия е основният доставчик на торове за бразилското селско стопанство. Съобщава се, че между Москва и Бразилия се обсъжда разплащане в местни валути по подобие на споразумението, което Бразилия постигна с Китай миналата седмица - оттук нататък търговията между двете страни ще се извършва в бразилския реал и юан без да се прибягва до долара, както беше обичайно при международните сделки. Темата може да бъде включена в дневния ред на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Бразилия на 17 април. Седмица преди това президентът Лула ще направи държавно посещение в Китай от 11 до 14 април.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

08.04 2023 в 20:29

Бразилия да си гледа големия офекален дирник - изсякоха Амазонка, народа им мизерства ограбен от шайката зад техния си Тръмп, и накрая си нахендриха икономически импотентен социалист пак, да ги довърши съвсем бъдещите им перспективи.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки