Сводка 24.03.23: Една трета от украинците имат близък, който е пострадал от войната

Александър Леви и Катрин Гишар 24 март 2023 в 19:28 3938 1

Суми

Снимка dsns.gov.ua

Град Суми тази нощ

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

През нощта на 24 март Украйна претърпя още едно въздушно нападение. Според говорителя на военновъздушните сили полковник Юрий Игнат атаката е комбинирала крилати ракети, радиоуправляеми ракети и ирански безпилотни самолети Shahed. Обстрелът е бил съсредоточен в районите на Кривий рог, Суми и Одеса, където украинската ПВО твърди, че е свалила две ракети Х-59. Десетина радиоуправляеми бомби, изстреляни от изтребители-бомбардировачи Су-35, са поразили района на Суми, докато Shahed е атакувал от север. Тази комбинирана атака, не толкова масирана, но по-прецизна, изглежда е затруднила украинската зенитна артилерия, загатна полковник Игнат. Самолетите Су-35 действат далеч от зоната на покритие на зенитните ракетни комплекси и техните по-малки радиоуправляеми бомби са трудни за прихващане. Руснаците, които изглежда изчерпват крилатите си ракети, вероятно се отказват от масирани въздушни удари в полза на този вид атаки.

Телефонният разговор между Зеленски и Си Дзинпин остава на дневен ред, твърдят от Киев. Според съветника на президента Михаил Подоляк кабинетът на Владимир Зеленски и Министерството на външните работи "все още работят по въпроса". Той все пак предпазливо посочи, че този контакт между Киев и Пекин остава "сложен" поради известно "объркване" в китайската позиция. "Дали Пекин наистина иска да се включи в уреждането на конфликта в Украйна, или предпочита да остане настрана? Имам впечатлението, че отговорът не е ясен и за самите китайци", каза той. Коментирайки разговорите между Си и руския президент Владимир Путин в Москва на 21-22 март, Подоляк отбеляза, че те почти не са говорили за Украйна, за войната на Русия в Украйна или за китайския "мирен план"; всички разговори са били насочени към икономиката, заключи той.

Унгария не е готова да предаде Путин на Международния наказателен съд. Въпреки че страната на Виктор Орбан е подписала и ратифицирала Римския статут за създаване на МНС, тя няма да арестува руския президент, ако той дойде в Унгария, заяви вчера Гергели Гуляш, шеф на кабинета на министър-председателя. Според него в Унгария няма да има правно основание за прилагане на заповедта за арест, издадена на 17 март срещу Владимир Путин. "Решението на Международния наказателен съд е достойно за съжаление, защото е по-скоро в посока на ескалация, отколкото на мир", заяви Гуляш, като добави, че това е личното му мнение. Що се отнася до Южна Африка, друга държава, която признава МНС и която Владимир Путин трябва да посети през август, нейни представители заявиха, че ще се консултират по въпроса… с Кремъл.

Повече от една трета от украинците имат роднина или близък, който е загинал или е бил ранен в резултат на войната. Тридесет и седем процента от анкетираните заявяват, че имат роднина или приятел - цивилен или военен - който е загинал или е получил нараняване във войната след руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Проучването е проведено от Центъра "Разумков" в Киев между 22 февруари и 1 март в неокупираните територии на Украйна, където в момента няма военни сблъсъци. Били са интервюирани общо 2 020 души на възраст 18 и повече години.

Тази година пролетта в Украйна настъпва бавно. Метеоролозите предупреждават хората за силно застудяване в цяла Украйна от 28 март до 3 април. Според тях почти навсякъде, с изключение на южните и източните региони, ще има дъжд с преход към обилен сняг, а снежната покривка на места ще е до 14-17 см. Тази информация не е без значение от военна гледна точка, тъй като все повече се твърди за предстояща украинска пролетна контраофанзива. Да не говорим за умората на цивилното население, което бавно се съвзема от описваната като "най-тежката зима в историята на Украйна".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови