София за влизането на Азис в класацията на NYT: Изкарват ни ромска нация

София Георгиева Последна промяна на 11 март 2016 в 20:56 13503 14

Проектът "Земела": София Георгиева и Виктория Манчева

"Ню Йорк Таймс" определи песен на Азис за бъдещето на музиката - заглавие, на което попадам, проследявайки новините от деня.

Обзеха ме смесени чувства. Във времето Азис ми стана симпатичен и не бих си позволила да отрека певческата му и музикална дарба, с която Бог го е дарил и успехите, които постигна благодарение на много труд, постоянство и жертви, за които само той си знае.

Друго е онова, което ме възмущава.

Ще върна лентата няколко години назад, когато живеех във Великобритания.

Една вечер попаднах на филм по BBC за България. Първият кадър на филма беше панорама на Пирин планина. "Красота!", си казах зарадвана, че BBC ще покаже на света родината ми такава, каквато е - красивите планини, китните селца, Черноморието….

Разочарованието ме блъсна челно като товарен влак. След красивия кадър камерата ни пренесе в ромския квартал Столипиново. Нацията ни бе презентирана на света като ромска. С това не искам да засегна етноса.

Паралелно във филма течеше разказ на Азис за неговия живот, изкарващ го за репресиран. Питайте се после защо сме приети по особен начин в света и се замислете за собственото си отношение към бежанците. И най-вече се замислете за ролята на медиите, които са маша в ръцете на едни много лоши… хищници.

До тук с филма, който почти ме накара да си строша телевизора.

Поводът да реагирам по този начин е, че си задавам купища въпроси в този момент. Не сбърках ли с това, че се върнах в България? Питам се защо българските медии не отразиха така гръмко влизането на първата песен от проекта Zemela "Коне" в чарта на World Music Network? Вместо това анонсът за първото ми телевизионно участие след връщането ми в България бе "Как Синия талисман на българската сцена стана дясната ръка на руска милионерка в Лондон?" 

Тази подробност със сигурност е пиперлива и за българският зрител е храна. Не, драги, бях асистентка на Путин. Прикрихме ловко този факт от съображения за сигурност.

Не съм била нито дясна, нито лява ръка. С Виктория Манчева инвестирахме сами в проект, подбудени от родолюбие, носталгия и най-вече страстно желание да докоснем света или поне частица от него с български фолклор и българска култура, завещани ни от предците. 

Получи се! Забелязаха ни онези чуждоземци, само защото Виктория качи песента ни във всички възможни платформи.

Забелязаха ни и стигнахме до 8-о място в мартенската класация през 2014 г.

Знаете ли какво е чувството да си извън Родината си и да ти се случи, без да се налага да плащаш ротации и да водиш мазни разговори? Просто се случва и ти си горд, че там, в онази класация на worldmusic.net за етномузика, освен името ти е изписана България.

Много бих искала да бъда разбрана правилно!

Ние няма да се откажем да творим и да радваме хората, защото за нас преди всичко това е мисия. Защото в посланията, които изпращаме, кипи кръвта на дедите ни! Тази кръв се е ляла, докато са се раждали песните, които пеем. В тези песни е кодирана историята българска!

Азис пее прекрасно български фолклор!

Щях да съм горда, ако песента, с която го представят в класацията, не беше тази, която чух!

---------

Песента на "Земела", която стигна до осмо място в класацията на worldmusic:

На 30 март "Земела" има концерт в "Sofia Live Club". Повече подробности за него, можете да прочетете тук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 19:59

Софийка освен че си прави реклама на гърба на Азис нищо сносно не е казала.Освен това коя е тя,защото лично аз за първи път чувам че имало някаква софия да отправя такива расистски обощения.Наистина изключително простовато изказване говорещо за завистлив човек.То май перник е символ на нещо такова

13.03 2016 в 11:42

ТАЛАНТ+СЕКС+СКАНДАЛ=ПАЗАРЕН УСПЕХ
Това е изпитаната формула, драги съфорумци, в която първото събираемо май има най-малко влияние. За България дори не е необходим гениален имиджмейкър - достатъчно е човек само да се огледа и ще открие пазарната ниша. Оттук нататък всичко е само маркетинг. Можете да се цупите гнусливо колкото си искате, но това е бъдещето на музиката според Ню Йорк Таймс: няма Христов, Гяуров, Димитрова, Кабаиванска, няма Мистерията на българските гласове - има Азис, който откровено се гаври с нас. Трудно ми е да си представя какво следва след него.

13.03 2016 в 10:46

Ами вярно е,изкарват ни като ромска държава.Колко хора,работещи в чужбина са ми казвали,че като са ги питали откъде са,от България, чужденците са се чудили :"не може да бъде,много сте бели, българите не са ли по- черни?" Защото като цигани отидат там,в паспортите им се чете българи и обикновено ни правят лоша репутация.

12.03 2016 в 10:51

Винаги ми е звучало малко трагикомично, когато говорим едно но прозира тесногръдието характерно за тези географски ширини.
Оправданието не съм расист, но все пак ... е клише, зад което прикриваме убеждението, че в букета от етноси трябва да се привелигерова само един и после сме равни. Щеше да е смешно, ако не беше жалко. Колкото и да отричаме циганите, те са си български цигани, все едно да се правиш че нямаш брат неудачник в семейството и да не осъзнаваш собствената си вина за неговата участ. Правейки се, че не съществуват ще ги направим да преобладават с всички пороци в които са потънали пред очите ни.

12.03 2016 в 08:23

Щом запада се прехласва толкова по мангалите ,да си ги прибира ,а ние ще приберем остатъка от бели хора -християни ,живеещи все още там,ако не знаете скоро в България ще се заселят бели хора от юар,бягащи от лансираните от запада подивели гнусни маймуни,на които бяха "дадени права" и сега в юар има повече убийства и изнасилвания на ден отколкото извършват "умерената опозиция на нато" в сирия ;)!!!!

12.03 2016 в 08:22

"Изкарват ни", "нацията ни е ПРЕЗЕНТИРАНА"... никой не ни е виновен, че нашите диви роми са прославили името българско надлъж и нашир из Европа, нито че цялата ни кочина се си...ромизира все по-успешно. От 60 000 деца, които се раждат годишно, половината какви са е обществена тайна. Бившата кандидатка за кметица на Перник явно е живяла в саксия. Реалността е кофти, но каквото сам си направиш с държавата - това е. Шукария, како.

11.03 2016 в 23:54

Геят травестит Василка трябва да бъде избрана за мъж на века в Булгаристан! Тук всички са дупедавци. Тиквата и Пеевски ни го слагат в анала години наред ние търпим, Доган ги шиба с резака и те търпят защото ние плащаме. Най-големия хит в България е на циганин, а песента е с турско име! Роби курви забавляващи се на турски чалга ритми и Криско раперът рапиращ със селски акцент напомнящ на премиера. Селяния, разврат и хасфалт.

11.03 2016 в 23:42

Накратко: авторката страда от тежък провинциалистки комплекс, който поражда люта ревност спрямо всеки друг обитател на затънтеното село, осмелил се да се покаже пред света. Другото, което й напира отвътре, е примитивен расизъм. Дано музиката й не е на същото ниво, както възгледите.

11.03 2016 в 23:05

Този текст е като шега! Нито една от двете песни не е новаторска и не представя световните тенденции в музиката. Но все пак едната продукция е глобален хит в 22 милиона гледания в Ютуб, а бива сравнявана с клипче с малко над хиляда гледания...

11.03 2016 в 22:49

Керванът си върви... Ние знаем истината! Ирландските цигани са пословични с жестокостта си, но никой не смята ирландците за цигани!