Радан Кънев: Гешев показа какъв е проблемът с безконтролната прокуратура

Прокурорът не е и не може да бъде и таблоидна медия, и разследващ журналист.

Радан Кънев Последна промяна на 31 януари 2020 в 13:29 13117 5

Радан Кънев

С неподправената си гаменска първичност, г-н Гешев показа на всички какъв е проблемът с безконтролната, произволна прокуратура. Проблем, който съществува от 30, или всъщност - от 75 години, но е принципно разбираем само за хора, запознати с принципите на конституционната демокрация. А сега е видим за всички. Дори за бившите комунисти, на които дължим сбърканата си конституционна уредба...

Републиката функционира и е полезна за гражданите си само тогава, когато различните институции си вършат работата и взаимодействат. Държавата се разпада, когато взаимно си пречат и вършат това, което не им е работа. А Конституцията казва кое чия работа е.

Прокуратурата не казва например кой е "олигарх" и кой не е. От Аристотел насам, "олигарх" е политическа, а не правна квалификация. Божков вероятно е "олигарх", Доган - със сигурност. Но задачата на прокурора не е да раздава политически квалификации или да си ги спестява. А да установи и докаже в съда престъпление, довело до появата на олигарси в демократична държава. Защото олигархът е продукт на властници, на овластени политици, които са го допуснали и създали. А ето тези отношения, нашата прокуратура НЕ разследва.

Прокуратурата не казва дали "преходът е криминален" и дали богатите са безнаказани, а бедните - нещастни. Това са типични политически въпроси и определения.

Накратко - Прокурорът не е и не може да бъде политик. Прокурорът не е и не може да бъде и таблоидна медия, и разследващ журналист. Неговата задача не е да пуска сензационни клипчета в Youtube, нито да събира лайкове. Нито да публикува СРС-та. Прокурорът не може да атакува нито Президента, нито Съда.

Прокурорът също така не е селски кмет, семеен терапевт, квартален полицай или водопроводчик, който "решава проблемите на обикновените хора".

Когато в една конституционна демокрация важни институции не си вършат работата, но се намесват и пречат на работата на другите, това създава системно напрежение и институционални кризи. Тогава се стига до пълна нефункционалност на държавата - институционален разпад, какъвто наблюдаваме в момента за водата, за хазарта, за боклука, за политиките в енергетиката и околната среда, в сигурността...

И може би най-лошото – тогава самата Прокуратура престава да върши своята работа. А нейната работа е много важна, изключително съществена, за да работи държавата. И хиляди честни прокурори и служители в прокуратурата искат да си вършат работата – да събират доказателства, да повдигат обвинения и успешно да ги защитават пред независимия съд. Не да бъдат кафяви журналисти, рекетьори, политици ...

Прочее, г-н Гешев може би не е лош човек. Не го познавам. Не харесвам стила му на изказ, юридическия му речник и поведението му. Но това са дребни проблеми. Големият проблем е, че той се намира в конституционни рамки, които го карат да се самозабравя и да се държи като популистки политически лидер от типа на Уго Чавес, а не като прокурор в конституционна европейска република. И това самозабравяне вреди и на политиката, и на прокуратурата, и на съда, и на медиите.

Затова е важно Прокуратурата да бъде вкарана в републикански конституционни рамки на контрол – за благото на нейните собствени представители и на тяхната важна общественополезна дейност.

Публикацията е от фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието е на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3007

5

Mincho Spasov

02.02 2020 в 15:55

Прав е г-н Кънев. Но не само от юридическа гледна точка, но и като фактология. От първия запис се чува, че Президентът иска да помогне в изготвяне на отговора до КПКОМПИ, като посочи въз основа на коя Министерска заповед е действал. Думите на Гешев, че в записа се чувало как кара служител да смачка преписка на КОМПИ са мазна милиционерска храчка.

15508

4

Бухльо

31.01 2020 в 15:02

Ясно е, че много хора ще наплюят Радан Кънев, с всичките му там етикети. В случая обаче е прав - нека съдът се произнесе на последна инстанция, да потвърди вина на Божков и тогава прокуратурата да даде пресконференция и да обяви, че е допринесла един престъпник да получи, каквото му се полага.
До тогава обаче, да раздава квалификации - това показва единствено, че си надхвърля правомощията, а то е плашещо.
Между другото - щом според прокуратурата Божков е олигарх, да повдигнат наистина обвинение, на политиците, които са били в комбина с него в престъпенията му.

5507

3

order

31.01 2020 в 14:28

НАШ ВАНЧО ГО ЗАКЪСА НАСТЪПИ МОТИКАТА И СЕ НАИГРА!!!!!
Мега престъпление на Гешев за затвор: Разследвал и подслушвал военни, без решение на военен съд! ОСТАВКА И РЕШЕТКИ!

Точните текстове в НПК са следните:
Чл. 174. (2) Разрешението за използване на специални разузнавателни средства по дела, подсъдни на военен съд се дава предварително от председателя на съответния военен съд или от изрично оправомощен от него заместник-председател.
Чл. 396. (1) На военните съдилища са подсъдни делата за престъпления, извършени от:
1. военнослужещи;
3. генерали, офицери и лица от сержантския и редовия състав от други министерства и ведомства;
(2) На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица.
Органи на военното досъдебно производство
Чл. 399. (1) Органи на военното досъдебно производство са военният прокурор и военните разследващи органи.

От посочените текстове става ясно, че няма никакъв начин цивилният Специализиран наказателен съд да гледа дела с военни, дори ако в казуса участва един единствен военен. Текстът е ясен - "На военните съдилища са подсъдни и делата за престъпления, в осъществяването на които са участвали и граждански лица." Т.е. престъпникът Гешев не може да се измъкне дори ако се установи, че някой от разследваните е бил цивилен. При положение, че има дори 1 военен замесен, минава към военния съд.
Към военния съд има Военна прокуратура.
Но Гешев е ползвал цивилната Специализирана прокуратура.
Нещо повече - дори тежката разследваща мярка за подслушване, не е разпоредена от Военен съд.
https: www.gudelnews.com 2020 01 blog post_48.html
https://www.informiran.net/главният-прокурор-умишлено

http://afera.bg/главният-прокурор-умишле

12015

2

svetliosdg

31.01 2020 в 13:55

А и още нещо.следващия път,когато Л.Панов се изкаже по политически теми,ще е добре Радан да му спретне една подобна статия,да не кара както винаги на двоен аршин!

12015

1

svetliosdg

31.01 2020 в 13:54

Поредния "конституционалист",защитник на всички подгонени от прокуратурата.За този и обкръжението му,виновни са само тези които прокуратурата не е подгонила,и лично те са посочили.Всички други са жертви на държавата!