Противоепидемиологичен поздрав за 15 септември

Д-р Сергей Иванов 17 септември 2020 в 12:54 8997 1

Исках да коментирам училищните мерки за борба с епидемията, но гледайки новините, разбрах нещо важно. Подобно на футбола и политиката, в България вече има милиони вирусолози и епидемиолози и всеки знае най-добре какво трябва да прави вкъщи, на работа, училище и най-вече с децата. Да разбивам илюзии едва ли има смисъл, да не говорим за псувните, които ще отнеса, и затова накратко ще дам малко свързана информация и повод за размишление, разбира се за този, който иска.

• Децата боледуват рядко и когато стане, изкарват COVID-19 леко. Затова, моля, не се правете на загрижени за хлапетата. Страхът е при възрастните!

• В България от началото на месец май реалната политика е да се спазва „шведската“ линия, или, ако искате, препоръките на д-р Мангъров. Разбира се, никой официално няма да го признае, но е факт. Резултатът е добър, смъртността - относително ниска и подобна на тази при съседните държави. Няма индикации отварянето на училищата да промени това.

• В интернет и новините се вихри огромно народно творчество на тема как да се пазят учениците. Някои от мерките може и да са полезни, други са поне логични, но мнозинството, които няма да коментирам поотделно, са пълни простотии. Изглежда има обявено състезание как най-ефикасно да изтормозим учениците.

• Действията и натискът над децата имат дълготрайни последици върху здравето и най-вече психиката. Маниите на учители, родители и чиновници могат да увредят цяло поколение! Помислете върху това!

• Сега властва девизът "да утрепем всички микроби". Грешно, а и невъзможно за изпълнение послание. Не можеш да убиеш това, което е част от теб. Прекаляването с дезинфекцията и миенето може да е по-опасно от вирусите!

• Не забравяйте, че епидемиите не са от вчера. Върнете времето само с 80 години, когато вашите баби и дядовци не са имали антибиотици и ваксини. От сегашна гледна точка са живеели в перманентна епидемия. Те са оцелели, както и всичките хиляди поколения преди тях! Тази епидемия е различна основно поради истерията в медиите и социалните мрежи.

• Каквото и да се прави, децата ще си обменят вируси, включително коронавирус. Това не е чак толкова лошо, защото е най-сигурният начин да придобият имунитет. Ако прекалено често се прави „корона“ или „грипна“ ваканция, само ще се удължи периодът, в който вирусите ще циркулират.

• Реално застрашени от COVID-19 са не децата, а възрастните им баби и дядовци. Трябва да пазите тях, а не да тормозите учениците!

Най-накрая - да приветствам края на 7-месечната ваканция. Дългата принудителна почивка беше най-добрият пример защо е нужно добро образование. Нека си пожелаем успешна учебна година, в която обучението преобладава над страха и предразсъдъците. Завършвам с поздрав към учителите, надявам се да разберат:

* Авторът e молекулярен биолог и вирусолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови