Лех Валенса: Помощ за бежанците, но не с цената на вековния ред в Европа

OFFNews 27 септември 2015 в 19:00 12142 3

Лех Валенса.

„Mигрантите принадлежат към други религии и имат друг манталитет и вероятно ще се борят затова да упражняват своите граждански и религиозни права. Не можем да ги затрудняваме, но трябва да сме наясно, че това е една новост за пазара, на който пребиваваме, за нашите държави, и трябва да видим общите ползи, защото това може само да ни улесни взаимното живеене, съвместното живеене. Или да направим, така че ситуацията в техните страни да се подобри, така че те да се върнат там, откъдето идват".

Това заяви пред bTV носителят на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса, като призова проблемите на бежанците да бъдат разгледани, но същевременно да не създаваме пречки за себе си.

Той бе категоричен, че на хората в нужда и най-вече децата сред тях трябва да бъде помогнато, но не и с цената на „вековно изграждания ред в нашите държави“. Във време, когато границите в Европа падат, трябва да сме наясно, че все повече хора сменят страните, които обитават, и действията на Стария континент са предпоставки за такива потоци, но "в рамките на целия свят това е невъзможно“.

Според него медиите насаждат у хората страх от бежанците.

„Това, което виждаме в телевизорите си, изгражда един образ, показва една бруталност, която за нашата култура не е типична“, смята Валенса.

Нобеловият лауреат обаче се изказа остро срещу икономическите имигранти, вливащи се в бежанския поток.

„Трябва да кажем, че ние също имаме проблеми с бедността, че при нас има безработни и че днес наистина няма какво да им предложим и се надявам те да ни разберат. Те трябва да ни разберат, ние не бягаме от солидарността, ние можем да помогнем на по-бедните, но не може да има големи очаквания от нас“, каза той.

„Според мен демокрацията е в криза в целия свят и причините за това са много различни. Започвайки от това, че мандатите, общо взето, трябва да са по-кратки, за да могат политиците да се сменят. Всички изборни постове трябва да бъдат с ограничени до не повече от два мандата. Нека да допуснем повече хора до участие във властта. Няма незаменими хора“, заяви Валенса.

Бившият президент смята, че избирателните прагове трябва да са по-ниски, за да дават право на повече партии да управляват, а държавните субсидии за големите партии трябва да бъдат премахнати.

„Солидарността трябва просто да бъде разбрана. Това е философия. Не можеш да вдигнеш тежест, която не си в състояние да понесеш. Онази „Солидарност“, която аз изграждах, трябваше да понесе Съветския съюз и комунизма. Затова ни беше необходима силата на целия полски народ и на целия свят, за да изхвърлим този тежък товар. А днес е необходима солидарност на всяко ниво, във всяка държава, в Европа, в цял свят. Но вероятно навсякъде тя ще бъде различна. Просто трябва да видим какъв товар трябва да понесем и, в зависимост от това, да изградим нашата солидарност“, заключи Валенса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!