Лех Валенса: Помощ за бежанците, но не с цената на вековния ред в Европа

Последна промяна на 27 септември 2015 в 19:00 10950 3

Лех Валенса.

„Mигрантите принадлежат към други религии и имат друг манталитет и вероятно ще се борят затова да упражняват своите граждански и религиозни права. Не можем да ги затрудняваме, но трябва да сме наясно, че това е една новост за пазара, на който пребиваваме, за нашите държави, и трябва да видим общите ползи, защото това може само да ни улесни взаимното живеене, съвместното живеене. Или да направим, така че ситуацията в техните страни да се подобри, така че те да се върнат там, откъдето идват".

Това заяви пред bTV носителят на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса, като призова проблемите на бежанците да бъдат разгледани, но същевременно да не създаваме пречки за себе си.

Той бе категоричен, че на хората в нужда и най-вече децата сред тях трябва да бъде помогнато, но не и с цената на „вековно изграждания ред в нашите държави“. Във време, когато границите в Европа падат, трябва да сме наясно, че все повече хора сменят страните, които обитават, и действията на Стария континент са предпоставки за такива потоци, но "в рамките на целия свят това е невъзможно“.

Според него медиите насаждат у хората страх от бежанците.

„Това, което виждаме в телевизорите си, изгражда един образ, показва една бруталност, която за нашата култура не е типична“, смята Валенса.

Нобеловият лауреат обаче се изказа остро срещу икономическите имигранти, вливащи се в бежанския поток.

„Трябва да кажем, че ние също имаме проблеми с бедността, че при нас има безработни и че днес наистина няма какво да им предложим и се надявам те да ни разберат. Те трябва да ни разберат, ние не бягаме от солидарността, ние можем да помогнем на по-бедните, но не може да има големи очаквания от нас“, каза той.

„Според мен демокрацията е в криза в целия свят и причините за това са много различни. Започвайки от това, че мандатите, общо взето, трябва да са по-кратки, за да могат политиците да се сменят. Всички изборни постове трябва да бъдат с ограничени до не повече от два мандата. Нека да допуснем повече хора до участие във властта. Няма незаменими хора“, заяви Валенса.

Бившият президент смята, че избирателните прагове трябва да са по-ниски, за да дават право на повече партии да управляват, а държавните субсидии за големите партии трябва да бъдат премахнати.

„Солидарността трябва просто да бъде разбрана. Това е философия. Не можеш да вдигнеш тежест, която не си в състояние да понесеш. Онази „Солидарност“, която аз изграждах, трябваше да понесе Съветския съюз и комунизма. Затова ни беше необходима силата на целия полски народ и на целия свят, за да изхвърлим този тежък товар. А днес е необходима солидарност на всяко ниво, във всяка държава, в Европа, в цял свят. Но вероятно навсякъде тя ще бъде различна. Просто трябва да видим какъв товар трябва да понесем и, в зависимост от това, да изградим нашата солидарност“, заключи Валенса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2015 в 16:58

Очакваме с нетърпение еврогейско-педероатлантическата шайка, начело с ФАЩ и Дребнобритания, да свалят от власт и "тирана" Асад в Сирия, (както направиха преди със Саддам и Кадафи) и тогава "бежанците"-мюслимани, фундаментални ислямисти, джихадисти и НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ БЕЗ ДОКУМЕНТИ ще станат МИЛИОНИ.

Тогава вече целият Близък Изток ще мигрира и ще се пресели в Западна Европа (предимно в Германия, Франция и Италия).

Дано след това ШОРОШОИДИТЕ СА ДОВОЛНИ.

Sharia for EU!
Sharia for EU!
Sharia for EU!

الله أكبر
الله أكبر
الله أكبر

28.09 2015 в 15:08

От какво бягат толкова много хора ?
Те бягат от икономическата разруха на тези региони, от изключителното социално неравенство, от липсата на правов ред, от шокиращата разлика между бедни и богати, от липсата на образование и перспектива пред младите, от религиозния фанатизъм. Т.е.бягат от липсата на това, което наричаме западна демокрация. Затова бягат към Европа, не към Русия или Саудитска Арабия или ОАЕ. Има го и "синдрома на скакалеца"- тръгва един , увлича двама, те - още четирима и т.н. Има я и горещата покана на мама Меркел.
Въпросът е, обаче, какви ще бъдат последствията от този бежански поток за Европа.
В краткосрочен план бежанския поток ще влее свежа кръв в икономиката и в демографския баланс на държави като Германия.
В дългосрочен план, подобно на Америка, той ще превърне Европа в мултикултурно общество.
Потенциалната опасност за Европа ,обаче, идва от характерната за ЕС слабост - липса на общ духовен идеал и на единна,здрава ръка, която да осъществява силно мобилизираща дългосрочна политика с ясни и строги правила на интегриране на подобно разнородно по произход, култура и ценности общество, каквато роля са изиграли за САЩ - ОБЩИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ, а за Латинска Америка - ЕДИННАТА ВЯРА в лицето на Католическата Християнска религия !

28.09 2015 в 02:46

Има нужда от по-малко правителство по пътя към анархия/атеизъм съчетано с повишаване на IQ и отслабване на социалната държава по мирен път. Ислямските заселници с ниско IQ не са съвсем съвместими.