Генерал Гандалф. Или кой е преди Грета Тунберг и речта ѝ в ООН

Алексей Тарасов, Новая газета 26 септември 2019 в 14:55 9707 3

Детски екопротест, Германия

Снимка novayagazeta.ru

Миналата събота в дома си в Щраусберг на 83 години почина първият германски космонавт Зигмунд Йен. Но нищо не свършва със смъртта.

Шведското момиче Грета Тунберг, която положи началото на ученическите протести с искането правителствата да изпълняват Парижкото споразумение, пресече Атлантическия океан с яхта – защото самолетите нанасят вреди на околната среда. И в понеделник излезе пред десетки световни лидери в Ню Йорк.

„Всичко това е неправилно. Аз не трябваше да съм тук. Аз трябва да бъда в училището си на другата страна на океана… Вие откраднахте моите мечти и детството ми с празните си обещания…Ние се намираме в началото на масовата смърт, но всичко, което вие можете да говорите, това са парите и приказките за безкрайния икономически ръст. Как смеете! В продължение на 30 години науката предупреждава за опасността от глобалното затопляне… Бъдещите поколения ви наблюдават. И ако вие ни излъжете, ние никога няма да простим. Светът се събужда. Промените настъпват, искате или не“, каза тя при откриването на срещата на върха в ООН.

Тя каза още: „Вие ни лъжете. Но ние започваме да разбираме, че вие сте предатели."

Видеото с речта ѝ е публикувано в YouTube и когато чух тази последна дума, ясно видях зад гърба на Грета същия Зигмунд Йен, вече отишлия в друг свят, беловласия, скрил усмивката на Гандалф, да охранява момичето.

Генерала-майор, Героя на Съветския съюз и Героя на ГДР. Именно тази дума с въпросителната интонация – „предатели“ – съм чувал не веднъж през последните 25 години. Тогава Йен с хората си в Германия и Танзания, в Байкал и Боганида /река в Сибир/, в Египет и Евенкия /автономия в Сибир/ обсъждаше и реализираше хуманитарния проект NEO. Детски проект.

Вдъхновител и негов мотор е Сергей Зирянов от Красноярск. Той измисли това, за да могат децата да издигат знамената на своите места по земята, опазена от индустриалната цивилизация, като знак за това, че „тук не живеят предатели“. Че децата са по-добри от бащите.

В такъв Жив пояс на Земята вече са включени територии в Европа и Азия, площта на които е по-голяма от три Швейцарии. На тези места отдавна е забранена дейност, насочена към извличане на печалби.
Зигмунд Йен е пръв от частните лица, дарил на Живия пояс своите 800 кв.метра земя – половината от неговата собственост в Щраусберг. И първо на него бе връчен прекъснатият кръг, символ на проекта, а записът с координатите на участъка стана първият в регистъра.

Навсякъде фигурира само фамилията Йен, тъй като внуците и правнуците на първия космонавт на Германия изцяло подкрепят неговото решение, и това ще продължи в бъдеще, без съмнение. Зигмунд има две дъщери – Марина и, впрочем, Грета, която е по-малката, а тя и съпругът й учиха в Москва.

Зигмунд казваше: „Рано или късно, внукът ще започне да пита: защо тук ние копаем, ровим, отглеждаме цветя, а там нищо не пипаме. И тогава аз ще му кажа: ние с теб отговаряме пред всички хора на нашата планета за това място, а пред нас с теб отговаря момче в Гватемала или Австралия“. Зигмунд успя да засади на своето място кедър, донесен от Байкал, а в буца сибирска земя пробиха червени боровинки.

Всичко това е детство, мечти, игра, разбира се – нещо като международната сватба в орбита през 1978 г. на пясъчното човече, което Йен взе със себе си, и куклата Маша на командира на екипажа Валерий Биковски. Но всъщност всеки сам за себе си е ООН, само отговаря за своята планета и може да направи за нея всичко, което никой не би направил.

Светът /не правителствата и бизнесът, а светът/ - това са хората и земята, на която те живеят. И всеки, свързан с останалите, има шанса да не предава децата.

Проектът NEO е стартирал преди Грета Тунберг да се роди – през 1994 г. Тогава Зирянов организира експедиция на космонавтите на платото Путорана. /Путора́на е силно разчленен базалтов масив в северозападната част на Средносибирското плато и южно от Таймирския полуостров, разположено в северозападната част на Красноярския край в Русия. Районът съдържа едни от най-големите запаси на никел в света, бел. ред./.

Зигмунд Йен и приятелите му Владимир Ремек, Клеменс Лоталер, Генадий Манаков и Анатолий Арцебарски се обърнаха от това най-чисто ъгълче на планетата с призив: те предложиха да започне създаването на нов кодекс за поведението на човека на планетата. Под обръщението им по-късно се подписаха много други космонавти и астронавти от цял свят.

Зирянов още тогава настояваше, че лице на проекта трябва да стане момиче, което ще събира други деца на платноход. Проектът на този платноход е създаден от Зигмунд Хорен, велик полски корабник, автор на най-големите съвременни подобни плавателни съдове.

Платноходът трябваше да се направи в корабостроителницата в Гданск. Но дойде 2014 г. и мечтата беше прекъсната от политическите реалности и парите. Ако не беше се случило това, може би Грета щеше да отплава за Ню Йорк с този съд.

Грета се появи, когато Зирянов и Йен още гадаеха със съратниците си кой ще олицетвори проекта.

Въпросът за промяната е очевиден и съвременните хора с всичкия си скепсис и иронията, в действителност се нуждаят от разговори за главното. И от действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Иво

01.10 2019 в 16:10

И мен ме е гнус от хора, които считат, че са богопомазания вид и могат да рушат, цапат, смучат от земята а след тях и потоп. Те са с пяна на устата защото именно едно дете им казва, че грешат с начина си на живот и трябва повсеместна промяна. Всъщност тя вече е закъсняла с около 30 години. Всички говорят за аутизма на Грета, но те "интелигентните" съзнавайки че унищожаваме единственото място на което можем да живеем не правят нищо за да спрат. Това мислене на висш и интелигентен вид ли е???

4000

2

LegendOfZelda

27.09 2019 в 00:05

Гнус ме е от изродите които ръкопляскаха на това душевно болно момиче. Вместо да се лекува в психиатрична клиника, те я пратиха да се излага в Ню Йорк.

Как да се обясни на крайно левите, че температурите се променят в момента, така както са се променяли милиарди години от създаването на земята. Дори в момента за последните 100 години температурите са изключително стабилни.

И ако хората не могат да спрат промяната на климата, могат да се подготвят за него. Добивът и употребата на енергия позволи на хората да имат по-сигурни и по-защитени домове от когато и да е. По-малко хора загиват в момента от природни бедствия от когато и да е било в историята. Употребата на петрол и енергиини източници направи света по-сигурен от всякога, а хората живеят по-дълго и по-безопасно от всякога.

Движението на природозащитниците няма нищо общо с климата така както движението на джендърите няма нищо общо с правата на жените. Това са крайно леви изроди, които колкото и да ги биеш малко им е

12182

1

sawall

26.09 2019 в 15:46

началото на масовата смърт -- mass extinction означава масово изчезване на видове. В палеонтологията има 5, последното е изчезването на динозаврите. Според много учени сме в началото на 6-то събитие от този род, предизвикано от хората, които заемат местообитанията на диви животни.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков