Галъп интернешънъл: Над половината българи не планират лятна почивка

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2018 в 13:10 2815 0

Повечето българи - 54 на сто, не планират да почиват това лято, 44% имат намерение да отдъхват през летните месеци. Малко над половината от тях - 55% ще ходят на море у нас, 36% ще се плискат сред вълните в чужбина. 

Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 – 5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.

26% от възнамеряващите да почиват избират „планина в България“. Останалите споменават всякакви форми на културен, СПА и т. н. туризъм. Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. 

Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв. 

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят.

Беше проверено отношението към някои конкретни идеи в тази насока. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои през юни месец, като сезонът вече е започнал. Според 74% от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18% няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят. 

Очевидно е, че хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, коментират социолозите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови