Френски град, който гласува за Льо Пен: Трябва да се мобилизираме срещу крайната десница

Всички са в пълен шок какво ще се случи на извънредните национални избори

OFFNews 11 юни 2024 в 16:58 4191 3

Марин льо Пен получи мощна подкрепа от бедните райони на Франция.

Снимка Shutterstock

На националния вот хората искат мощен фронт срещу крайната десница.

Трябва да се мобилизираме срещу крайната десница. Така разсъждават хората във френския град Соасон, само дни след като "Национален сбор" на Марин льо Пен спечели над 50% от гласовете на изборите за Европейски парламент в североизточния департамент l'Aisne. Сега обаче хората са обезпокоени какво ще се случи на извънредния национален вот, обявен от президента Еманюел Макрон след разгрома на евроизборите.

Репортажът на "Гардиан" от Соасон е показателен.

"Всички са в пълен шок", казва Баптист Лопата, рентгенолог, в офиса на профсъюза си в малкия северен френски град Соасон. "Сега всички трябва да се мобилизираме срещу крайната десница", допълва той.

Когато антиимиграционният крайно десен "Национален сбор" на Марин Льо Пен спечели историческа победа на европейските избори в неделя вечерта, най-високите му резултати бяха тук, в североизточния департамент l'Aisne, където той спечели над 50%, а в някои села дори 60%, в сравнение с 31% в цялата страна.

Огромният успех на крайната десница беше очакван в този централен район със застаряващо и рехаво население, с по-висока от средната безработица, бедност и затворени фабрики. Вместо това истинският шок беше внезапното решение на Еманюел Макрон да разпусне парламента и да свика предсрочни избори.

Преди 2 г. районът на Лопата - Соасон, избра за член на парламента Жозе Борен, професионален настройчик на пиана, който е първият сляп депутат във френското национално събрание след войната. Сега жителите смятат, че предсрочният вот с възходяща тенденция на крайната десница може да доведат до увеличаване броя на местата на партията от сегашните 88 на повече от 200.

Трудно е да се каже какъв ще е резултатът след триседмичната предизборна надпревара. Възможно е да се стигне до нов висящ парламент. Но ако "Национален сбор" постигне мнозинство от 289 депутати, популярното 28-годишно протеже на Льо Пен, Жордан Бардела, ще се окаже министър-председател, а Макрон ще остане президент за още 3 г., отговаряйки за отбраната и външната политика, т.е. за отношенията на Франция с НАТО и подкрепата за Украйна.

"Ще се опитаме да се противопоставим заедно на крайната десница. Мисля, че младите хора ще гласуват масово, за разлика от европейските избори, защото знаят какъв е залогът", казва Лопата, който е израснал на село и работи в болницата в Соасон, където поради недостиг на персонал почти половината от лекарите идват от страни извън ЕС. "Без чуждестранни лекари нямаше да имаме никакви лекари, защото никой не иска да идва тук", допълва той. Лопата е представител на умерения профсъюз CFDT. Той смята, че някои хора не обичат да бъдат лекувани от лекари, които не са французи.

Франция изпадна в недоумение от решението на Макрон да свика бързи избори, когато той е в слаба политическа позиция, а партията на Льо Пен е в подем.

Центристката формация на Макрон падна до исторически минимум от по-малко от 15% на европейските избори, като мнозина гласуваха, за да го накажат лично, 2 г. след като не успя да спечели мнозинство в парламента и прокара непопулярни промени като повишаване на пенсионната възраст.

В неделя вечер партията на Льо Пен значително разшири избирателната си база от средите на работническата класа към висшистите, като оглави проучванията в безпрецедентните 93% от общините в цяла Франция, включително в Бретан и областта Ил дьо Франс край Париж, които традиционно бяха враждебни.

Изправени пред възхода на Льо Пен, левицата, центристите и традиционната десница очакваха да прекарат следващите 3 г. в разработване на стратегии как да ѝ се противопоставят на президентските избори през 2027 г. Сега им предстои мобилизация за по-малко от три седмици.

Някои политици от опозицията предположиха, че Макрон се е опасявал от вот на доверие по есенния бюджет на правителството и е сметнал, че е по-добре да действа бързо. "Никога не се страхувайте от народа", каза източник, близък до Макрон, и добави, че свикването на предсрочни избори е било начин да се премахне огорчението от сегашната агресия и безизходица във френската парламентарна политика. Източникът заяви, че след европейската победа на крайната десница е било уместно Франция да реши сега дали наистина иска крайната десница да управлява националните дела.

Важното е, че близките до Макрон са убедени, че френският народ в крайна сметка няма да гласува за крайнодясно правителство. "Отиваме за победа", каза друг член на обкръжението му. Обявяването на предсрочни избори е начин да се опита да разсее "един вид треска и безпорядък в парламента, които затрудняват действията".

Френската левица беше по-предпазлива, предполагайки, че Макрон предприема безразсъдна авантюра. Те заявиха, че Макрон потенциално отваря вратите на правителството за партия, която, макар и да е променила предишното си име "Национален фронт", е основана от Жан-Мари Льо Пен и в продължение на десетилетия е смятана за опасност за демокрацията, тъй като пропагандира расистки, антисемитски и ислямофобски възгледи.

"Потенциално ни делят четири седмици от ксенофобски премиер, расистки министър на вътрешните работи, сексистки министър на образованието и пропутински министър на външните работи", каза Беноа Хамон, бивш кандидат за президент на социалистите. "Трябва да се обединим в народен фронт", допълва той.

На главната улица в Соасон 29-годишният Карим, който управлява ресторант за бързо хранене в Париж, е израснал в Обервилие с баща си, таксиметров шофьор. Той е на гости на родителите си, които са се оттеглили в Айн. "Какво ще се промени, ако партията на Льо Пен влезе?", пита той. "Да, може и да има повече расизъм, но нека бъдем честни, във Франция вече има огромно количество расизъм и той се увеличава от година на година. Чувстваме се по-зле, отколкото в която и да е друга страна в Европа". Той каза, че негов приятел механик е бил наричан "nègre" по улиците на Париж. "Съгласихме се, че преди няколко години това не би могло да се случи. Но сега това е просто в атмосферата. Не съм сигурен как расизмът в тази страна може да стане по-лош".

60-годишният Жоел, шофьор на мотокар в Соасон, заяви, че е гласувал за Бардела от разочарование и гняв, че не може да свърже двата края. Той е в платен отпуск по болест и наема апартамент от частник, но се оплаква, че банковата му сметка е била празна до края на месеца.

"Издържам се с едно ядене на ден, на обяд, може би с малко хляб за вечеря. Няма чувство за справедливост, имам чувството, че обществените услуги не работят. Надявам се, че нещата ще се променят", казва той.

Очаква да получава пенсия от 800 евро месечно, когато се пенсионира след 2 г. Той смята, че Макрон е егоист, който не разбира живота на работниците. Жоел е работил на най-различни длъжности - от пазач на парк до събирач на грозде за шампанско. Баща му е работил във фабрика за консерви, но заводите са били затворени и "Европа ни довърши", казва той. Гласувал е за десния Жак Ширак и казва, че няма нищо против имигрантите, "но все пак трябва да затворим границите си".

21-годишният Матийо, студент по финанси от Соасон, който е учил в университета в Лил и е гласувал за традиционната десница Les Républicains, каза: "Не бях изненадан, че Макрон свика избори, той нямаше абсолютно мнозинство, беше затънал". Матийо е гласувал тактически за Макрон, за да не допусне Льо Пен на президентските избори през 2022 г. "Ще гласувам отново, за да не допусна крайнодясната партия. Въпреки че не съм сигурен, че това е жизнеспособна стратегия в дългосрочен план", обяснява той.

73-годишният Ален, пенсиониран висш държавен служител, е гласувал за Макрон, защото е проевропейски настроен и подкрепя Украйна срещу Русия. Той беше потресен от решението на Макрон да свика внезапни избори. "Не се радвам на това, мога да ви кажа. Макрон имаше затруднения в парламента и може би си е помислил, че просто не може да продължи", смята той.

В селцето на Ален, в което живеят 300 души в департамента l'Aisne, общият брой гласове за антиимиграционните крайнодесни кандидати е нараснал до 50%. "Но аз никога не съм виждал дори един имигрант в нашето село", допълва Ален.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -400

    3

    781000

    11.06 2024 в 20:15

    mms, във Франция розов балони вече няма почти никъде, с изключение на някои напълно затворени частни улици в Париж, африканците и най6често ислямисти са навсякъде. Проблемът е, че мързеливите французи вече зависят от тях в почти всички сектори на икономиката и услугите си - болниците например спират да функционират без черно-арабският си персонал. Така чем спасение няма.

    -885

    2

    nms

    11.06 2024 в 19:09

    На хората им писна толерастията и новите робовладелци да превръща големите градове в африкански ислямистки гета.
    Който има достатъчно пари да си живее в розовия балон е добре, останалите обаче се сблъскват челно с културното обогатяване.

    -400

    1

    781000

    11.06 2024 в 17:24

    Аз пък съм в шок от това, което се случи миналия юни, когато орди черни и араби вилняха, палиха, трошиха и ограбваха безнаказано магазини. НА ХОРАТА ТУК ИМ ПИСНА и това няма нищо общо с войната в Украйна.
    Не че тези от RN / FN ще променят нещо, както в Италия, но поне ще ви кажат какво мислят за либералните ви ценности, превърнали Европа в гето.
     
    X

    Историите на Иво Иванов