Да се хвалиш, че помагаш, без да помогнеш или как общината прецака наемателите

Владимир Йончев 18 юни 2021 в 18:41 8507 0

Открай време има спор, дали ако направиш добро трябва да се хвалиш. Но да се хвалиш, когато всъщност си ощетил хората, защото не си си свършил работа, го могат само политиците.

Миналата седмица Столичният общински съвет прие четвъртия пакет мерки за подпомагане на пострадалите от ковида. И естествено се похвали как помага.

Всъщност пакетът е така направен, че на никого да не помогне, а общината да си запази парите, да не е луда да ги дава на хората.

Гласуваният миналата седмица пакет е четвъртият поред, който има за цел да подпомогне намателите на общински имоти, основно магазини, ако имат спад в оборота. Ако спадът е между 20 и 50% се опрощават 20% от наема. Ако спадът е над 50%, се опрощава половината от наема.

Предишните 3 пакета са направени нормално и са изпълнили целта си. В тях за се гледа дали оборотът ти по време на епидемията е спаднал значително в сравнение с преди нея.

Извънредната епидемиологична обстановка беше обявена на 13 март 2020 г. В първия пакет се гледа дали има спад от оборотите за март, април и май 2020 г. спрямо март, април и май 2019 г. Същото е и при втория и третия пакет, докато се стигне до януари 2021 г., когато изтича третия пакет.

Само че през февруари, март, април и май 2021 г., когато върлува поредната вълна от ковида и магазините имат спад на оборота, общината не се сеща да пусне четвъртия пакет. Сеща се чак сега през юни. Но не го активира за месеците, когато е имало епидемия, а чак от лятото, когато вече епидемия няма.

Така вместо да се гледа дали оборотите на магазините през февруари, март, април и май са спаднали спрямо същите тези месеци през 2019 г., вече ще се гледат оборотите им за юни, юли, септември и октомври.

Засегнати собственици на магазини, с които OFFNews говори и които по разбираеми причини искат да останат анонимни, твърдят, че в последните няколко седмици нямат спад на оборота. Напротив, най-сетне нещата са потръгнали. Но през зимата положението е било страшно и почти всички те биха имали право на намален наем.

Общиският съвет обаче прескача трудния зимен период, за да пусне помощта от лятото, когато никой няма да отговаря на условията, за да я получи. 

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера схваща абсурда на това и предлага четвъртият пакет да влезе в сила веднага след третия. Т.е. за релевантен период да се смятат оборотите от февруари, март, април и т.н.

Всички общински съветници извън ГЕРБ подкрепят предложението му - за гласуват 28, против са 24. ГЕРБ обаче вадят скрит коз от ръкава си. Понеже вече четвъртият пакет е гласуван, а в това решение е и периода, значи обикновено мнозинство не е достатъчно и за да се промени периода са необходими поне 30 гласа.

Абсурдът и наглостта на това съждение са потресаващи. Общината не си е свършила работата навреме и е забавила пакета обезщетения с 5 месеца. Понеже общината не си е свършила работата, никой или почти никой няма да ползва обезщетенията. Но 28-те съветника, които се опитват да си свършат работа, видите ли, трябвало да гласуват против пакета обезщетения, за да се промени неадекватния период.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови