Борисов не е набожен, а суеверен до глупост

Стойко Тонев 17 април 2020 в 18:57 20352 12

И така, както казах вчера, българският Господ е изтеглил късата клечка с инструменти като Гешев, Борисов и някои други новопокръстени църкварчета. Хора, които не познават религията, които дори не могат да се прекръстят по православному! Да не споменава великите ни богослови, вроде Данчо Ментата и Волен Сидеров. Да пази Бог! Ама, на, не пази…

Борисов, по собственото му признание, е набожен от скоро, покрай царя се набожил. По това време купува и първата си индулгенция: "Ей там виждате ли? Грамотата за дарение. В Банско, в черквата съм направил дарение. Голямото дарение е мое – иконостасът, седемте икони, дърворезбата…"

Характерно за Борисов е, че като почне да лъже и преувеличава, няма спиране. През 2018 г., по повод реакцията на БПЦ срещу Истанбулската конвенция, каза: „Надали има по-религиозен човек в управлението на държавата от мене…”

Мисля, че вече съм имал повод да цитирам един мой настолен приятел, който казва, че „само дребните грабители са безбожници, големите са винаги набожни“. Демек, можем да вярваме на Борисов, че е най-религиозният в управлението, доколкото… Така, де, сещате се.

„Няма Великден, на който да не съм ходил досега. Майка ми като малък, милиционерите кръжаха около църквата, ние влизахме да се помолим.“

Майка му, учителката, го водела на църква. Около която кръжали милиционерите, в това число вероятно и баща му, който до 1987 год. е служител на Софийско градско управление на МВР и член на БКП.

И как се е молил? Като нямо патиче! През 2011 г. признава: „По принцип вярвам си в Господ… Молитва не знам.“

По принцип. Нищо повече…

Истината е, че Борисов е далече от вярата. Той е суеверен, но това е много различно от религиозен. Суеверен като бабичка, до глупост суеверен! И, както повечето българи, бърка суеверието с религиозността. То, според Айнщайн, и самата религията е „олицетворение на примитивно суеверие”. Но днес е Разпети петък и не е удачно да започваме такива теми. Между другото, нали помните, че на Борисов дължим това, че Разпети петък е неработен ден? И го обясни така: „Да сме съпричастни с Началника”. По-точно е да се каже със сина, с Ицето, който е страдал разпнат на кръста. Но и с отца не е грешно…

През 2018 г. БПЦ обяви, че почва битка със суеверието. Владиците скочиха специално срещу червения конец. Тогава и Станишев, и Борисов се носеха с червен конец на кунката. Поповете настояваха синодът да осъди тази езическа традиция, да заклейми врачки, баячки и разни други суеверия. Според църквата вярата в Бога е добродетел, а суеверието е грях.

Много е грешен Борисов, много!

Носи червен конец на ръката. “Червено конче. Против уроки. От кака ми е. Вързала ми го е през януари.“ (2011 г. – бел. Т.Ф.) И не го сваля дори когато е на официални посещения или пък посреща чуждестранни гости.

„Като ти мине някой път е по-добре да се върнеш. Който ще да е.“

А когато черна котка му мине път, Борисов се завъртал три пъти и плюел през рамо, преди да продължи. Ако пък е с кортежа, нареждал на охраната да се върне и да мине по друга улица.

Ставал винаги с десния крак напред. В понеделник не се бръснел, дори и да имал среща с Ангела Меркел. Не си режел ноктите и не давал пари на заем.

Факти, голи факти. А както рече Борисов през 2012 г., „Дори Аллах е казал, че когато фактите говорят, и боговете мълчат…”

Какво, Аллах не го е казал? Длъжен е бил да го каже!

Та тези факти задължават БПЦ, ако наистина възнамерява да се бори със суеверието сред българите, да започне с Борисов. Дано поне не ходи по врачки! Много ще се разочаровам, ако се окаже, че някоя мургава Касандра реди бъдещето на родината!

Но се оказа, че и по врачки ходи. Гадателката Щерона Ваклушева се похвали, че тя му била вързала червения конец. „Аз, вика, сложих червения конец на ръката на Борисов.” Вероятно е нов конец. Червеното, ако се забелязали, бързо избледнява до розово. Интервюто, в което Ваклушева се хвали, е от 2015 г. Та госпожата му вързала конеца и му направила защита срещу магии, която действала до девето коляно. Поинтересувах се, не взема евтино, ама си струва пра-пра внуците ти след 200 г. да са защитени срещу черни магии.

Само ще вметна, че и госпожата, подобно на главния прокурор, е имала лична среща с висшата инстанция: „Божият син ми се яви, загърнат в червена мантия и ми каза, че болестта ми е от черна магия. Отведе ме малко на оня свят, където видях килията си с номер 27. После ми каза къде се намира заклинанието и ме върна обратно тук сред хората…“

Християнството от векове воюва с врачки, гадачки, астролози, лечители, коректори на съдбата. (Колко ли трябва да си прост, та да идеш да си коригираш съдбата. Ами ако стане по-зле?) И православието, и католицизмът. През 1317 г. папа Йоан XXII огласява була “Супер илиус спекула”, според която гадателите трябва да се наказват със смърт чрез изгаряне и цялото им имущество да се отнема.

Борисов и на хороскопи вярва. И правителствата си реди според звездите. През 2016 г. заради астрологията забави и обявяването на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. „Управляващите решиха да не издигат кандидата си преди края на ретроградния период заради съвети на астролози”, писаха медиите. А през 2017 г. отложи съставянето на правителството, пак по същата причина – ретроградният Меркурий.

Та това, че ние сме просветени не е от голямо значение, когато премиерът не е. Дето беше рекла кралица Виктория, не е важно какво те мислят за мен, важното е аз какво мисля за тях. А той какво мисли за нас е известно: Мен интелигентните не ме интересуват. Другите са ми важни…

Любимци му звездобройци са Лещански и Алена. През 2005 г. каза, че вярвал само на хороскопите на Лещански, сбъдвали му се на няколко пъти. А през 2009 г. за рождения ден на Алена ѝ написа: “Няма да скрия, че се съобразявам със съветите ви и ви благодаря за точните напътствия.” Аз на негово място щях да скрия. Щото така излиза, че ни управлява по хороскопите…

И те го обичат. Последно Алена пророкува, че аурата на Борисов ще ни опази от коронавируса. Засега, дали поради аурата, или по други причини, но прогнозата се сбъдва.

Вярата на Борисов е прагматична, на принципа на Паскал: „Първо – или Бог съществува, или не. Второ – аз мога да вярвам или не. Губя единствено в случая, че той наистина съществува, а аз отричам това. Така че по-добре да вярвам, защото рискът е минимален”.

Именно това означава „по принцип вярвам в Господ“.

И затова Борисов нема смелост и сили да заповяда да се затворят църквите. Ами ако има Бог наистина?

Въпросът със затварянето на църквите изобщо не е за вярата. Вселенският патриарх го каза много добре: “Това, което е в опасност, не е вярата, а вярващите, не е Христос, а нашите християни, не е Богочовекът, а ние, човеците.”

Вселенската патриаршия прекрати всички религиозни церемонии, прояви и обреди, а Вартоломей призова вярващите да спазват строго “трудните, но необходими мерки”.

Можех да дам пример и с папа Франциск, който „сам като куче“ води литургиите си. Нашият му вика Франсис! Язък, че го е галил по главата, а не можа да му запомни името. А то няма как да е Франсис. Когато през 2013 г. кардинал Берголио беше избран за папа, той прие името Франциск (Franciscus) в чест на свети Франциск Асизки.

Както и да е, тук навлизаме в друга необятна тема – невежеството на Борисов, а тя наистина е необятна и необхватна. Всъщност, тя е свързана с днешната. Защото суеверието е плод на невежеството и на нищо друго.

Текстът е препечатан от reduta.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12025

12

Юлия

18.04 2020 в 17:43

Докторе, БЛАГОДАРЯ, че под твоето перо се разждат такива текстове, които до голяма степен прокриват моите мисли. Единствената разлика е че ти обличаш тези мисли в толкова добре написан текст!

2400

11

Стик

18.04 2020 в 12:33

„Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари – това е електричният ток, той минава и не се усеща“. - г-н Бойко Борисов пред журналисти в отговор на въпрос за далавери в ТЕЦ-овете „Марица-Изток“ през 2009 г. - dw.com/bg/вождът-на-червенокожите/a-6298037-0

6063

10

Синия гол шаман

18.04 2020 в 11:29

Поредната жълтопаветна помия. Умнокрасавиците обичат да зобят такива

17158

9

aviatora

18.04 2020 в 07:06

Една мутра от СИК, какъв може да бъде!? Абсолютен престъпник е!!!

3767

8

Име на профила

18.04 2020 в 02:22

Боко - тъпанар! Баш тъпанара на държавата, като мини Тръмп или мини Джонсън.

ОтСофия е матрял, така е няма проблем Смирявам се, спомням си.

Рубиско не помня да се е фалел,. ама звучи като него, все тая :-)

3214

7

rubisco

18.04 2020 в 00:13

Като се хвалеше, че са го галили Папи по главата, поне да беше поумнял и взел пример от Папата...тази карантина и още повече безумните мерки за затваряне на планината, които ги няма абсолютно никъде,се обезмислят сега напълно! Освен това, нашата карантина ми се струва предимно на приказки...

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

17.04 2020 в 23:39

От Софията... Я си вземи обратно изпедецването в заклеймяването па си го заври... Знаеш къде..
Що не са пробваш и ти всяка седмица да пишеш обзори по медиите.. Че и да ги издаваш в ТОМОВЕ:
Просто си провери -"Из делниците на един луд" откога се появяват.. И кой им е автора..
А и БОКОВИЗМИТЕ си провери.. По цитати при Ризовица и прочие мисирки.. Като тези:
"В понеделник не се бръсна, не си режа ноктите и не давам пари. Открай време е така… Има неща, които не се правят. Ако черна котка ми мине път, се въртя три пъти и тогава минавам… ако съм с колите, им казвам върнете се и да минем по другата улица. Мине ли черна котка – завиваме обратно!"
Или това култовото: "…Вече съм се променил и изкривил. Преди ми беше най-любимо да отида на мач на Левски на Герена. По къси гащи и да люпя семки. Сега вече въобще не ми се ходи там. Ето това вече в мен е пречупената нормалност."

3943

5

OtSofia

17.04 2020 в 23:14

Това - горното писание, ми прилича досъщ на сектантска проповед. Някой прилежно се е изпедепцал в заклеймяването. А кой колко вярва и как показва или не показва това, си е категорично лична работа. Едно знам - никога житейският и/или църковният пример на гърци, сърби и руснаци не е бил добър за българите, апостолски евангелизирани в най-ранните християнски времена. По принцип и De Facto. А, да, врачки и баячки. Удивлявам се на яростната стръв да ни се обясни в детайли тяхната бит, душевност и взаимоотношения с държавните дела. Е, това не е моя работа, по никой начин.

20699

4

Новак

17.04 2020 в 20:31

И глупав до суеверие.

5355

3

Кики

17.04 2020 в 20:17

Смело! Браво!
 
X

Предизборно със Светльо Витков