Бившият главен мюфтия: В България се проповядва радикален ислям

OFFNews 18 ноември 2015 в 19:34 6896 4

Недим Генджев.

Бившят главен мюфтия Недим Генджев заяви пред bTV, че е сигурен, че в България има джамии, където се проповядват радикални и агресивни възгледи.

Това се случва, защото в страната ни има над 400 затворени джамии, защото младите имами са ги напуснали, но след това в някои от тях са дошли фалшиви или негодни имами, които започват да проповядват своите радикални възгледи. Тези духовни водачи обаче или са вербувани, или са полуграмотни, или са поклонници на Сатаната. Затова той препоръча на ДАНС сериозно да се заеме с въпроса.

Същото важи и за много от имамите в Европа, които радикализират търсещи реализация и отхвърлени от обществото младежи. Според него въпросните имами и ходжи трябва да бъдат преследвани и гонени, защото в Корана пише, че убийството е най-големият грях, а в Рая няма 72 девици при никакъв случай - нито като се взривиш, нито като умреш благочестиво. Няма насилие в религията, твърди той. Вина обаче носят и европейските държави, които са оставили полуграмотни имами да обучават мюсюлманите в тях.

Аллах е заповядал да се живее благоверно, да не се ядат разни вредни храни, да се уважават и останалите религии, без да се посяга на изповядващите ги. Затова от "Ислямска държава" не са мюсюлмани, а са атеисти.

„Коранът не насърчава битката с друговерец, ако убиваш хора или крадеш, или извършваш други забранения деяния, отиваш в ада. Не ми го побира акъла това, те убиват деца. Имам една сюрия внучета и веднага ми се привиждат. Дори животните пазят децата си”, смята той.

Генджев смята, че терористите промиват мозъците на младите и с наркотици, надъхват ги и ги пращат да се взривяват и бият, както е станало в Париж. "Колко му е да го напълниш с наркотици и да го пратиш там", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!