15% млади хора няма да могат да гласуват. Защо?

Светлин Наков 20 май 2021 в 09:03 9924 1

По традиция бягам от политика и политически въпроси и ангажименти, но като гражданин искам да изкажа своя протест срещу дефакто лишаването от право на вот за болшинството млади хора в България на предстоящите избори на 11 юли.

Защо болшинството млади хора са практически лишени от възможността да гласуват?

Защото може да се гласува само по постоянен адрес и по настоящ адрес. Това означава, че младите хора или трябва да си сменят адреса (а това е доста трудно, почти невъзможно), или да пътуват до родния си край, за да гласуват (а това е скъпо и трудно за организиране).

Смяната на постоянния адрес никак не е лесна работа! Хората си живеят десетилетия наред на старите адреси, защото не могат да ги сменят. И аз съм един от тях: не мога да си сменя адреса, защото строителят на моя апартамент го е писал "ателие" и според наредбите в общината не ми позволяват да имам постоянен адрес в собственото си жилище.

Ако пък си на квартира, за да си смениш постоянния адрес, трябва да отидеш на живо в общината заедно с хазяина си, за да те запише, че живееш при него. И това при условие, че договорът за наем е официално обявен в общината (повечето не са). Хазяинът може да не е едноличен собственик. Имотът може да е на фирма или да е писан на името на родител. Отделно като напуснеш квартирата, хазяинът не може да те отпише от този адрес. В 99% от случаите, ако си на квартира, не може да се регистрираш там по постоянен адрес. Хазаинът трябва да има нотариален акт, че притежава къща или апартамент. Ако е "ателие" (както са повечето имоти ново строителство), не ти позволяват да имаш там постоянен адрес.

Миналата година опитах да си регистрирам настоящ адрес и също получих отказ от общината. Искаха 1000 документа, нотариално пълномощно от собственика, връщаха ме няколко пъти и накрая ми казаха, че е в отпуск жената, която се занимава с адресните регистрации.

Сигурно е възможно да получиш временна адресна регистрация, но е толкова трудно, че младите хора не си правят труда. Как един млад човек, който е студент или временно живеещ в София на квартира, ще има адрес в София? Истината е, че болшинството млади хора имат само един регистриран адрес: адресът на родното си място (най-често в провинцията).

Ето вижте какви документи искат, за да смениш настоящия си адрес: https://imoteka.bg/…/smyana-na-adresnata-registratsiya-pri…. Кой хазяин ще хукне да ти прави нотарииално заверено пълномощно или ще дойде с теб да загуби половин ден в общината, за да си направиш адресна регистрация. Това на практика не се случва. Младите хора живеят на адреса на родителите си. Така е от десетилетия насам.

Ето поне 3 големи групи млади хора, които няма да гласуват, защото законите и нормативната уредба не им позволяват.

1) Студентите: те по традиция живеят на квартира или общежитие с постоянен и настоящ адрес в родния си град. Ще кажете, че са в сесия, но е публична тайна, че повечето студенти работят лятото или са на почивка или са при бабите си и т.н. и най-често не са си в родния град.

По данни на НСИ студентите в България са 220 000. От тях приемам, че 70% няма да гласуват, защото не искат да пътуват, а не могат да го направят там, където се намират в деня на изборите.
Изгубени са около 150 000 гласа.

2) Наскоро завършилите студенти. Те масово живеят в големите градове след университета, работят или учат и работят едновременно и живеят на квартира. Познайте къде е постоянният и настоящият им адрес? В родното им място, при техните родители. Това е масовият случай. Сигурно има и изключения. Сигурно някой си е сменил постоянния адрес заради по-лесния достъп до актовете в КАТ, но тези са малко. Болшинството млади хора, които работят в София и големите градове, които са дошли от провинцията в последните 10-15 години, по адрес се водят при родителите си. Проверете! Имате познати, питайте ги имат ли постоянен или настоящ адрес в града, в който работят.

Колко са тези млади хора? По груба сметка за последните 15 години университет са завършили (или са се отказали да завършат) по около 50 000 души на година (толкова са приблизително първокурсниците всяка година), т.е. общо около 750 000 души. Тази група вече имат работа и често пъти семейство и деца,. Считам, че са по-отговорни и не всички ще се откажат да гласуват, защото трябва да пътуват. Някои са се сдобили с постоянен или временен адрес в града, в който живеят. Има такива случаи. Приемам, че от тази група млади хора заради липсата на постоянен или настоящ адрес няма да гласуват половината.
Така са изгубени още около около 375 000 гласа.

3) Хората, които са на почивка по време на изборите. Това отново са предимно млади хора, които биха гласували, ако имат право да гласуват там където са в момента. Те също няма да гласуват. Колко са те? Затруднявам се да направя оценка. Приемам (с риск да не съм точен), че са около 100 000 души. От тях приемам, че 75% биха гласували, ако могат да го направят в локалната секция на морето (или където са в деня на изборите).
Така са изгубени са още около 75 000 гласа.

Сумарно заради забраната да гласуваш там, където си в момента на изборите, са изгубени общо 600 000 гласа (150 000 + 375 000 + 75 000). На последните избори през април са гласували около 3 330 000 избиратели. Ако на предстоящите избори гласуват същия брой избиратели, то изгубените гласове са както следва: 600 000 / (3 330 000 + 600 000) = 15.27%

По моята груба (и вероятно доста неточна сметка) в България имаме поне 15% млади хора, които няма да гласуват, защото правото на вот е забранено да се упражни там, където се намираш в момента на изборите. Познайте тези млади хора за кого биха гласували? Най-вероятно за партиите на промяната.

Ето защо не се случва промяната в българската политика: защото няма лесен начин да гласуваш от мястото, където се намираш (в местната изборна секция или онлайн или по пощата). В цивилизованите държави не е така. Може да гласуваш по пощата, в някои държави може и по местопребиваване, в някои държави има и онлайн гласуване. В България уж имаме демокрация, но 15% от избирателите практически нямат право да гласуват. Затова протестирам.

Не съм наясно кой решава дали може да гласуваш по местопребиваване в деня на изборите: дали е ЦИК, дали е временното правителство или е в компетенцията на вече разпуснатия парламент, но отправям призив към политиците на промяната да се борят да поправят този огромен проблем, за да може младите и будни хора да гласуват за една по-демократична, по-цивилизована и по-свободна България!

Б. ред. - Светлин Наков е основател на Software University и един от водещите IT специалисти в България. Текстът е от профила му във фейсбук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови