OffNews.bg

Съветникът на здравния министър: Няма механизъм, с който задържани на склад лекарства да бъдат изведени

Няма механизъм, ако някой задържа лекарствени продукти в склад поради определена търговска практика, той да бъде стимулиран да ги изведе оттам. Това каза по БНР съветникът на здравния министър Аркади Шарков. По думите му в момента се обмисля ускорен паралелен внос, обясни той.

Все пак има механизъм, с който може да бъде предотвратен износът им и затова беше създадена системата СЕСПА, която ежеседмично генерира забранителен списък с лекарства (при които наличностите са под 65% от потребностите на пазара). Медикаментите в този списък не могат да бъдат изнасяни, докато количествата в страната не надвишат определените проценти. Преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов потвърди, че в момента в забранителния списък са включени 63 лекарствени продукта, но сред тях не са тези, за които има недостиг на пазара и са най-търсени.

Според Шарков спирането на паралелния износ е противозаконно, каза още Шарков - "Румъния се опитаха да спрат паралелния си износ, но ЕК съответно изпрати писмо с информация, че могат да бъдат санкционирани."

Шарков съобщи още, че антибиотиците (чиито доставки по думите на здравния министър трябваше да започнат тази седмица) ще пристигнат следващата. Очаква се и антивирусни препарати. По думите му приоритет са доставките на лекарства за деца.

Има и уверение на производители на генерични лекарства у нас, че ще попълнят част от дефицитите, допълни Шарков. За лекарствата, за които имаме лиценз, имаме налични суровини и те могат да се произведат, за да намалят липсите, отбеляза той.

Вчера от БгФармА - асоциацията на производителите на генерични лекарства (еквивалент на оригиналните със същите активни съставки) - излязоха със становище, според което заместващите медикаменти се доставят редовно.

Шарков напомни, че има забавяне на доставките на суровини от Китай и Индия и предупреди, че "вероятно ще имаме и други такива пикове" с недостиг на лекарства.

"За вентолин и пулмикорт има уверение, че ще може да се осъществи бърз паралелен внос. В момента предписването на пулмикорт надхвърля с 20-30% от това по време на пандемията, което затруднява намирането на медикамента, посочи още Шарков.

По думите му 25 от 27 държави в ЕС са заявили дефицит на определени лекарства.