Защо алкохолът на плажа не е добра идея
Консумацията на алкохол на плажа повишава риска от развитие на меланома (рак на кожата). Проучване на Италианската асоциация за изследване на рака показва, че алкохолните напитки съкращават безопасното време на слънце и кожата изгаря по-бързо от обикновено.
Специалистите са измерили концентрацията на каротиноиди в организма на доброволци. Пигментът, който се съдържа в някои плодове и зеленчуци (моркови, тиква, домати), има антиоксидантен ефект и защитава кожата от ултравиолетовите лъчи. Оказва се, че след употреба на алкохол нивото на каротиноидите се понижава.
Друг естествен ефект от прекомерната употреба на алкохол е, че хората стават непредпазливи и не нанасят слънцезащитни средства, което ги излага на опасност от изгаряне.
По-рано беше доказано, че при хората, които редовно консумират алкохол, е снижена концентрацията на бета-каротин. Според специалистите алкохолът провокира верижна реакция, която прави кожата особено чувствителна към УВ лъчите. Конкретният механизъм все още не е достатъчно проучен.