OffNews.bg

Съдът намали драстично паричната гаранция на двамата налични обвиняеми от NEXO

Софийският градски съд измени определените от прокуратурата парични гаранции от по един милион лева на двамата обвинени по случая "NEXO" и ги намали на 150 000 лв. за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев.

На 18 януари съоснователят и финансов директор на компанията Методиев и оперативният директор Николов обявиха, че ще обжалват високата гаранция. 

Прокуратурата вече съобщи, че по разследването са обвинени четирима души, като двама от тях се издирват, а другите са пуснати с мярка "парична гаранция", която трябва да внесат до 10 дни. Неоткриваемите обвинени са Антони Тренчев и Коста Кънчев, съоснователи на NEXO. Тренчев е бивш депутат от "Реформаторския блок", той беше част от партията "Движение България на гражданите".

Днес СГС прие, че e налице обосновано предположение Николов и Методиев да са съпричастни към част от предявените им обвинения. Налице са доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с пране на пари.

Съдът обаче не намира доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни. И потвърди забраната двамата да напускат пределите на България, защото има опасност да се укрият. Траян Николов пък може да извърши престъпление.

Заради престоя на делото в съда е продължен и срокът за внасяне на паричните гаранции с 5 дни.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

В неделя Антони Тренчев обяви, че NEXO ще съди държавата за 1 000 000 000 долара заради нанесените вреди на компанията. Според него действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях - незаконни. Отхвърли и твърденията, че компанията му финансира терористи.

Тренчев бе категоричен, че акцията на държавното обвинение е политическа и цели да удари "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Малко по-рано обаче говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви точно обратното.