OffNews.bg

Пуснали Гребеца от затвора с предупреждението, че е опасен

Администрацията на софийския затвор е дала становище за освобождаване на Любомир Димитров - Гребеца от групата на "Наглите", но с условието, че той е извършил престъпление, което е с висока обществена опасност.

Това обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева в интервю за Българската национална телевизия.

В началото на седмицата стана ясно, че Димитров заедно с Ивайло Евтимов-Йожи ще бъдат освободени от затвора предсрочно. 

Администрацията на затвора е дала положително становище за освобождаването само на Димитров, докато за Евтимов становището било отрицателно. По думите на Цачева в становищата на експертите, които са се подписали под предложението за освобождаването на Гребеца, "има нюанси", като "дори психологическата експертиза изрично обръща внимание на това, че престъплението, за което лицето е осъдено да изтърпи наказанието, е с изключително висока степен на обществена опасност". Според Цачева "като че ли в този документ се съдържа предупреждение" преди произнасянето на съда по това искане. 

Пред Нова тв зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обясни, че всъщност се касае за становище на социален работник, който е дал становище Гребеца да не бъде освобождаван, като се вземе предвид престъплението, за което е осъден, тъй като то било с висока обществена опасност. От ръководството на затвора са обърнали внимание и на това, че срещу Димитров тече друго дело за убийство, но въпреки това становището било за освобождаването на затворника. 

"Това означава, че е налице все пак обществена опасност на лицето и това трябва да се отчита от институциите", обясни зам.-министърката. Тя изказа мнение в качеството си на гражданин, че ако двамата бъдат освободени, те едва ли биха се занимавали с друга дейност. "Аз също имам дете и се притеснявам", каза тя. 

Администрацията на затвора ще се присъедини към протеста на прокуратурата, с което се оспорва предсрочното освобождаване на Димитров, стана ясно от обясненията на министър Цачева. "Формално буквата на закона е спазена, но той има и дух, и цел, които се преследват, и в тази втора част не са били достатъчно прецизни от администрацията на затвора", поясни тя.

Искането за предсрочно освобождаване от затвора досега не е подлежало на съдебен контрол. След законови промени от предишния парламент е дадена тази възможност съдът да се произнася по решенията на администрацията на затвора. Тази възможност е в сила от февруари месец. 

Цачева обясни, че ще търси нови законови корекции по отношение на даването на становищата за предсрочно освобождаване. Тя обясни, че в конкретния случай законът е спазен.