Двама от "Наглите" излизат предсрочно от затвора

OFFNews 29 май 2017 в 10:57 5983 3

Двама от

Двама души от групата за отвличания "Наглите" ще излязат от затвора предсрочно, съобщава "Правен свят", позовавайки се на "24 часа".

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са поискали от съда да излязат предсрочно. Молбите им са били одобрени. Решението обаче трябва да бъде потвърдено от Апелативния съд в София, което трябва да се случи в средата на следващия месец. 

Групата на "Наглите" действа от 2007 до края на 2009 г., когато при спецакция са арестувани 28 души. Сред жертвите на похитителите са са бизнесмените Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Борислав Атанасов, Вилхелм Краус, детето на разстреляния сикаджия Иво Марков-Джорджио и синът на Румен Гунински. 

На първа инстанция през 2012 г. Софийски градски съд оправда половината от участниците в групата, а останалите получиха общо 444 години затвор. По-късно присъдите бяха потвърдени от Върховния касационен съд (ВКС). Двама от групата са покойници - Юлиян Лефтеров - Кунгфуто беше убит преди да бъде разбита групата, а Кирил Кирилов-Шкафа беше застрелян, преди да чуе присъдата по делото.

Йожи получи 18 г. затвор, но заради положен труд той е успял да намали с повече от 1/2 наказанието си. Това означава, че остатъка от нея той може да изтърпи условно на свобода. Предложението за освобождаването му е от началника на Централния софийски затвор от 19 април. Специална комисия е преценила, че Йожи се е превъзпитал и има положителна промяна в поведението му. Освен това активно се трудел, участвал в обучителни и спортни програми. В следващите 3 г. той ще бъде задължен да се среща с пробационен служител, който ще преценява как се справя на свобода и ще изготвя доклади до съда.

Подобно, но малко по-сложно е положението с другия предсрочно освободен - Любо Гребеца. Неговата присъда беше най-малка от всички - 10 г. затвор. Също като Йожи и той бил примерен зад решетките, работил е, заради което е намалил наказанието си, и е участвал активно в мероприятията. Така към началото на май т.г. му остават още 1 г., 7 м. и 29 дни, които съдия Петър Стоицев му заменил с условна присъда на 5 май. При Любо Гребеца обаче има и проблем, заради който прокуратурата е против предсрочното му условно освобождаване.

Той е подсъдим за две убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата, сочен за мозък на Наглите, и на Юлиан Лефтеров-Кокошката, чието отвличане според прокуратурата е инсценирано, за да могат Наглите да получат откуп от богатия му чичо Александър Чонков. Труповете им бяха открити през 2010 г. Процесът още не е приключил. Според адвокатите на Любо Гребеца това не може да повлияе на условното му предсрочно освобождаване, защото важи презумпцията за невинност.

Така на практика половината от групата на Наглите вече е изтърпяла ефективното си наказание - 7 г. и половина след арестите и точно 3 г. след окончателните им присъди от ВКС. В затвора все още са другите двама - Прокопий Прокопиев-Поли Културиста и Даниел Димитров-Данчо Релето. Засега те не са искали да излязат от затвора предсрочно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

3

Nik68

30.05 2017 в 09:26

А на свобода колко ще оцелеят.

13780

2

Перко

29.05 2017 в 16:30

Те пак много са излежали. Да живее българският съд! :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!