OffNews.bg

Зеленски потвърди падането на Бахмут. Говорителят му: Каза точно обратното

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди от Япония падането на Бахмут, което ден по-рано обяви ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. На въпрос по време на среща с президента на САЩ Джо Байдън дали градът остава под контрола на ВСУ, Зеленски отговори: "Не мисля. Днес е само в сърцата ни" и добави, че от града не е останало нищо. 

Украинските агенции явно не бяха подготвени за такава новина на фона на сутрешните сводки, че ВСУ се сражава за Бахмут и забавиха пускането ѝ с позоваване на Ройтерс. Малко по-късно говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обърна нещата на 180 градуса и обясни, че всъщност президентът е казал обратното на твърдението, че градът е паднал.

"Що се отнася до отговора на президента на Украйна на въпроса за Бахмут.
Репортерски въпрос:
- Руснаците казаха, че те са превзели Бахмут...
Отговорът на президента:
- Мисля, че не.
По този начин президентът отрече превземането на Бахмут", написа във фейсбук говорителят на Зеленски Никифоров.

По-рано днес Генералният щаб на ВСУ съобщи, че боевете за Бахмут в Източна Украйна продължават. В същото време руският президент Владимир Путин обеща специални награди на участниците в превземането на града, който е първият успех на Русия на фронта от 10 месеца насам.

"Трябва да разберете, че нищо не е останало от него. Те го унищожиха. Там няма нищо друго, освен много мъртви руснаци", допълни Зеленски", цитират още западните медии думите на украинския президент.

Zelensky has confirmed the loss of Bakhmut - Reuters.

At the G7 summit, in response to a question about whether the town was under Ukrainian control, Zelensky said: "I think not. It's only in our hearts at the moment." pic.twitter.com/e3AeU8OJSc

— CHE DE PALMA (@che_palma) May 21, 2023

Според различни източници жертвите на руската армия при превземането на Бахмут са между 20 хиляди и 30 хиляди жертви на руската армия. Няма данни за броя на украинските жертви при защитата на града, отбелязва УНИАН.

В събота Пригожин обяви превземането на Бахмут така:

"20 май 2023 година. Днес в 12 часа напълно беше превзет Бахмут. 224 дни продължи операцията по превземането на Бахмут. "Бахмутската месомелачка" започна на 8 октомври 2022 година".

Според анализатори Бахмут няма особена стратегическа стойност за Москва, но превземането му е символична победа за Русия след най-дългата битка в Украйна досега, съобщава Би Би Си.

В дългоочакваната си реч преди края на срещата на Г-7 в Хирошима, продължила 3 дни, Зеленски отбелязва, че от началото на войната е участвал общо шест пъти, но онлайн. "Сега е моментът за лични благодарности", посочи той

"(...) Сега силата ни расте. И всеки, който поиска да започне война срещу една демократична държава, може да види какъв ще бъде отговорът. И колкото повече си сътрудничим с вас, толкова по-малка е вероятността някой друг в света да последва лудия път на Русия. Но достатъчно ли е това? Мисля, че имаме нужда от ясно глобално лидерство на демокрацията. Това е основното, което осигуряваме с нашето сътрудничество", каза той.

Зеленски посочи, че лидерите на държавите в Г-7 са доказали, че въпросът не е колко ракети има "нашият общ враг", а колко системи за ПВО имаме. 

"Благодаря ви, скъпи лидери, които помогнахте на Украйна с противовъздушната отбрана! Заедно вече сме спасили хиляди и хиляди украински животи от руските ракети. В почти 15-месечната пълномащабна война взехме стотици решения за сигурността заедно с вас -част от които са отбранителната подкрепа, санкции срещу агресора, защита на пазарите, по-специално енергийния и хранителния, защита на финансовата стабилност на Украйна", заяви украинският президент.

Той благодари на всеки от лидерите поотделно за помощта, която всяка от страните е оказала на Украйна. 

"Скъпи колеги!

Обединява ни още един принцип – рационалността. Винаги действаме практично, защитавайки нашите ценности. А украинската мирна формула е очевиден израз на рационалност. Благодаря ви, че подкрепихте нашата формула", посочи още Володимир Зеленски.