Байдън обеща на Зеленски нова военна помощ

OFFNews 21 май 2023 в 09:29 978 0

Байдън и Зеленски в Япония

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Байдън и Зеленски в Япония

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна.

Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, поясни американският президент.

В профила си във "Фейсбук" украинският президент съобщи, че е имал среща и с президента на Южна Корея Юн Сук Йол.

"Разказахме за ситуацията на фронта и прогреса при отблъскването на пълномащабна агресия. Обсъдихме неотдавнашното посещение на украинската делегация в Корея. Благодарим за хуманитарна и несмъртоносна помощ за страната ни, в частност за предоставяне на превозни средства за обезвреждане", написа той.

В събота председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна със Зеленски в Хирошима, като Мишел обеща по-нататъшна подкрепа от страна на ЕС в борбата на Украйна срещу руската инвазия.

Вчера Зеленски се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон и с британския премиер Риши Сунак.

След края на срещата се очаква украинският президент да се срещне и с представители на страни, които не членуват в Групата на седемте, но които участват във форума като гости.

Преди началото на срещата председателят на ЕС заяви, че на срещата на върха на лидерите на Г-7 ще бъде разгледан въпросът за прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!