Украинската армия иззема инициативата в Бахмут, националисти критикуват Пригожин

OFFNews 19 май 2023 в 08:30 7049 2

Снимка ISW

Карта на оперативната ситуация в Бахмут към края на деня на 18 май.

Украинските сили са иззели тактическата инициатива и са постигнали значим тактически напредък около Бахмут при контраатаката на 18 май, пише в най-новия си рапорт от петък Институтът за изследване на войната (ISW). Операциите от четвъртък са продължение на локализираните контраатаки, които ВСУ провежда от няколко дни и не са начало на нова голяма операция, обясняват авторите на доклада.

Множество руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са преминали през руските отбранителни линии на юг и югозапад от Ивановске (6 км западно от Бахмут) и северозападно от Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут) от северозапад. Те допълват също, че руските сили са се оттеглили от позиции северно от Сакко и Ванцети (15 км северно от Бахмут) до позиции южно от селището, но че украинските сили все още не са влезли в селото.

Ден по-рано Евгений Пригожин обяви в аудио изявление, че руските сили са отстъпили 570 метра територия северно от Бахмут, което съвпада с изявлението на украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр, че украинските сили са напреднали на 500 метра северно от Бахмут и на 1000 метра южно от града.

Говорителят на източните сили на ВСУ полковник Сергий Череватий заяви, че украинската армия е напреднала до 1700 метра през изминалия ден, а украинската 3-та отделна щурмова бригада докладва, че контраатаките на бригадата са разширили контролирания от Украйна участък в района на Бахмут до 2000 метра ширина и 700 метра дълбочина.

ВСУ принуждава руската армия да отговаря на украинските действия, включително чрез прехвърляне на руски въздушнодесантни (ВДВ) елементи към фланговете на Бахмут, за да се защитават срещу украинското напредване. Руснаците са разположили по-голямата част от своите резерви в района на Бахмут, като според Хана Маляр това е, вероятно, в ущърб на други райони на фронтовата линия. Според скорошна оценка на ISW, руското военно командване преразпределя военни активи в района на Бахмут, за да увеличи офанзивните способности на ЧВК „Вагнер“ и да спечели тактическа победа преди украинска контранастъпление.

Вашингтонският институт обръща специално внимание на последната медийна активност на Евгений Пригожин след поредните обвинения, че редовната руска армия е напуснала Бахмут и руските флангове в града се сриват. „Усилията на Пригожин да обвини руските военни за провалите около Бахмут, пише ISW, карат някои ултранационалисти да го обвиняват, че е използвал битката за Бахмут, за да задоволи личните си амбиции. Руският военнослужещ и виден ултранационалист Андрей Морозов (известен под псевдонима Мурц) разкритикува свързан с „Вагнер“ канал в Telegram за неправомерно приписване на успешен артилерийски огън на 4-та отделна мотострелкова бригада на 2-ри армейски корпус на наемници от Вагнер. Морозов твърди, че твърденията на Пригожин, че руските конвенционални сили изоставят фланговете, са друга част от разказите на Пригожин, насочени към спасяване на неговите сили за сметка на други части, които са разположени да подсилят силите на Вагнер.

Морозов обвини Пригожин, благодарение на войната е подобрил финансовото си състояние. Националистът казва също, че Пригожин обвинява конвенционалните единици, за да се саморекламира. ISW смята, че руските силоваци се опитват да дискредитират Притожин, като го обвиняват, че се опитва да използва победата в Бахмут, за да продължи политическите си стремежи в Русия. Критиката на Морозов е забележителна, тъй като може да показва промяна във възприятието на ултранационалистите по отношение на Пригожин, допълва ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

4

order

19.05 2023 в 12:17

Лошоо... НЕдемократично... всички НЕПРАВИЛНИ коментари са скрити демократично!!!

706

1

order

19.05 2023 в 10:57

Мдааа Дааа.... ти да видиш...
Бившият офицер от американското военно разузнаване Тони Шафър прогнозира колко дълго ще продължат боевете в Украйна.

На 18 май украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко заяви, че евентуално контранастъпление на киевските войски заплашва с големи загуби за въоръжените сили на Украйна и Киев може да очаква „ужасно лято“.
REGNUM
Според Шафър, за да спаси човешки животи, Киев трябва да седне на масата за преговори до юли.
Обществена новинарска служба
На 17 май американският журналист Сиймор Херш каза, че група държави, водени от Полша, тайно призовават украинския президент Володимир Зеленски да прекрати конфликта.