OffNews.bg

Великобритания реши да остане в ЕС - 4% надделяха в референдума (първи данни от проучванията)

52 процента от британските избиратели гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз, а 48 процента - за излизане на страната от съюза.

Това показват резултатите от социологическото проучване на компанията YouGov, направено сред 4772 респонденти в деня на вота - 23 юни.

Проучване на института Ипсос МОРИ пък показва, че 54 процента от британците са за запазване на членството в ЕС, а 46 процента - против. Сондажът на Ипсос МОРИ обаче е реализиран в сряда и в четвъртък - деня на вота.

Активността на референдума и първи официални резултати

Избирателната активност на референдума е била 67,3 процента - по данни на 5 избирателни района, предаде Ройтерс.

Избирателната активност в Гибралтар е била 83,65 процента. Това е първият район, съобщил данни  за избирателната активност на британския референдум и официални резултати.

В Гибралтар за оставане на Великобритания в Европейския съюз са гласували 19 322 души, докато Brexit е подкрепен от едва 823 души.

В Нюкясъл 49,3% са за излизане от ЕС срещу 50,7 % за оставане.

Първият регион от Шотландия, откъдето има резултати, са северните острови Оркни. Там резултатът е 36,8:63,2 в полза на оставането в ЕС. Регионът обаче е много малък като брой население и няма да има съществен принос в общия резултат.

Веднага след това обаче излязоха резултати от значително по-големия район Клакаманшайър, които също са около 60:40 в полза на оставането.

В северния английски регион Съндърланд 61,3% са дали гласа си за напускане на ЕС при само 38,7 за оставане.

Британската лира падна под 1,44 долара след данните за гласуването в Съндърланд.

Излязоха и първите данни за Северна Ирландия. Във Фойл ЗА ОСТАВАНЕ побеждава категорично със 78,3:21,7. Районът е силно католически. За Северна Ирландия предварително се знаеше, че в католическите райони победата на ЗА ОСТАВАНЕ ще бъде категорична, докато юнионистките избиратели ще се разделят поравно.

В Англия обаче ЗА НАПУСКАНЕ все по-силно доминира. В Суиндън привържениците на излизане от ЕС спечелиха с 55:45, което е около 10 000 гласа разлика.

Лондонското предградие Броксборн дори надмина Съндърланд по категоричност на резултата. Там излизането от ЕС е подкрепено от над 66% от избирателите. Това е над 16 000 гласа разлика. С тях ЗА НАПУСКАНЕ поведе със 7000 гласа в общия резултат.

С 61:39 Кетъринг (северно от Лондон) също гласува за напускане на Съюза.

Островите Сили гласуваха с 56:44 за оставане в Евросъюза. Там обаче гласоподавателите са само 1700 и слабо влияят на общия резултат.

В Западен Дънбартъншър (близо до Глазгоу) привържениците на оставането в ЕС печелят със 62%.

На Шетлъндските острови, в най-северната част на Шотландия, резултатът е 56,5:43,5 в полза на оставането.

С това категорично се затвърждава тенденцията в Шотландия позицията за оставане в ЕС да има категорична преднина, за разлика от Англия, в която засега резултатите сочат точно обратното. Изключение правят само най-периферните райони.

Дъжд и бури

Гласуването в 41 000 избирателни секции за съдбоносния британския референдум относно членството на страната в ЕС започна при проливни дъждове на много места. Най-силни бяха те в Лондон и южната част на страната.

Проливният дъжд в Лондон може да се отрази на избирателната активност, отбелязва Асошиейтед прес.

Дъждът и гръмотевичните бури усложниха пътуването в британската столица - доведоха до затваряне на някои отсечки на метрото, отмяна на влакове по някои линии, водещи към Лондон, и забавиха хората, връщащи се от работа.

Прогнозите в деня на референдума

Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на днешния референдум се е повишила до 86 процента, според прогнози на букмейкъри, цитирани в четвъртък вечерта от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Вероятността Великобритания да напусне Евросъюза, според букмейкърските прогнози, е 14 процента.

Вотът, разпределен според поддръжниците на основните политически партии – по данни на YouGov:

Консерватори – 43 % ЗА ОСТАВАНЕ, 57 % ЗА НАПУСКАНЕ
Лейбъристи – 69 % ЗА ОСТАВАНЕ, 31 % ЗА НАПУСКАНЕ
Либерал-демократи – 73 % ОСТАВАНЕ, 27% ЗА НАПУСКАНЕ
Партия на независимостта – 7% ЗА ОСТАВАНЕ, 93 % ЗА НАПУСКАНЕ