OffNews.bg

САЩ разполага 20 атомни бойни глави в Германия

САЩ ще докара 20 атомни бойни глави от нов модел в немската военно-въздушна база в Бюхел, намираща се в провинция Райнланд-Пфалц, твърди разследване на телевизия ZDF.

Бомбите са от най-новия вид В61-12 и са присбособени да бъдат носени от немските самолети "Торнадо". Според експерти оръжията са изключително силни и използването им в случай на нападение над ЕС и НАТО би преминало границата между тактическите и стратегически ядрени оръжия.

По данни на разследващите журналисти бомбите са 80 пъти по-силни от хвърлените над Япония през 1945 г. Информацията се потвърждава от разписанието на бюджета на Пентагона и от Бундестага, който ще вложи 112 милиона евро за развитие на базата в Бюхел в близките години.

Външното министерство на Русия е дало коментар пред медиите, че разполагането на атомни оръжия в страни, които не са част от ядрените сили на света, каквато е Германия, е нарушение на първите два текста от Договора за неразпространение на ядрено оръжие между САЩ и Русия.

Вили Вимер, който е бивш парламентарен секретар на военното министерство на Германия, обяви действията на страната си и САЩ като преднамерена провокация срещу Русия.