OffNews.bg

Сърбия и Косово не постигнаха съгласие в Брюксел

Сърбия и Косово не успяха да постигнат съгласие за нормализиране на отношенията си по време на преговорите в Брюксел.

Срещите между сръбския премиер Ивица Дачич и косовския му колега Хашим Тачи с посредничеството на върховния представител на външните работи в Европейския съюз са били прекъснати, без да се стигне до споразумение за организацията на общините със сръбско мнозинство в Северно Косово.

Сърбия поиска създаването на асоциация на общините, населени предимно със сърби, която да има правомощия на изпълнителна власт в областта на сигурността, правосъдието и полицията. До момента обаче Косово не се съгласява с даването на подобни правомощия на общините, тъй като се притеснява, че това може да доведе до отцепване на населението и присъединяването му към Сърбия.

От постигането на споразумение между двете страни зависят преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В средата на април Брюксел трябва да публикува доклад с оценка на напредъка в преговориете между Белград и Прищина, от който ще зависи започването на преговорите.

В рамките на 8-я кръг от преговорите Катрин Аштън се срещна последователно с Ивица Дачич и с Хашим Тачи, след което тримата разговаряха заедно. По искане на Дачич срещата беше прекъсната за консултации.

След срещата сръбският премиер съобщи, че споразумение не е постигнато. По думите му обаче това не е финален кръг от преговорите с Прищина.