OffNews.bg

Руското МВР издирва командира на доброволческия корпус Денис Капустин

Руското министерство на вътрешните работи обяви командира на Руския доброволчески корпус Денис Капустин за общодържавно издирване.

В заповедта за Капустин (известен още като Денис Никитин и White Rex) е посочено, че той се издирва по силата на Наказателния кодекс, без да е посочено по кой член.

Според ФСБ Капустин е "организатор и пряк участник в нападението на 2 март 2023 г. срещу села в Брянска област от членове на Руския доброволчески корпус. Той е обвинен и в "опит за убийство" на Константин Малофеев, основател на телевизионния канал "Царьград", и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с използване на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

Инцидента в Брянска област стигна чак до Кремъл, Владимир Путин нарече нахлуването терористичен акт и обвини извършителите че са стреляли по цивилни граждани и деца. Беше проведено извънредно заседание на руския Съвет за сигурност. Но какво представлява този доброволчески корпус? Според руските медии тази група се ръководи от някой си Денис Никитин (Капустин е истинското му име), известен още под псевдонима "White Rex", и когото представят като известен "неонацист". Връзките между този "корпус" и украинската армия не са ясно установени. Някои дори спекулират за възможни връзки между хората на Никитин и ФСБ.

Двама "предполагаеми съучастници" на Капустин - Кирил Канахин и Алексей Огурцов, също се издирват, съобщава ТАСС.

Капустин, като един от най-влиятелните десни радикали в Европа и привърженик на "превъзходството на бялата раса", е описван многократно в западните медии.

На 2 март, след съобщенията за "саботаж" в Брянска област, в канала на Руския доброволчески корпус в Телеграм се появи видео, в което Капустин заявява, че базираният в Украйна "корпус" е пресякъл руската държавна граница, за да демонстрира, че "руският народ с оръжие в ръка може да се бори с режима".

Твърди се, че Никитин е създал РДК през 2022 г. Няма съмнение, че той се намира в Украйна: през октомври миналата година той и неговите сътрудници дадоха пресконференция в пресцентъра на информационната агенция "Интерфакс-Украйна". Никитин и РДК бяха подробно отразени от украинския канал TSN, който заяви, че те "се борят за Украйна".

Никитин казва, че неговото подразделение по никакъв начин не е свързано с т.нар. руски легион "Свобода", за който се твърди, че включва руски доброволци, сражаващи се за Украйна.