OffNews.bg

Путин: Не искаме да загубим Украйна като пазар за руски газ

Владимир Путин призна, че се бои да не загуби Украйна като купувач на руски газ, съобщи агенция УНИАН.

Заради това Русия е готова да предложи партньорство на Украйна, за да могат двете страни да работят открито, честно и максимално прозрачно, стана ясно от изказването на Путин.

„Надяваме се всички наши европейски партньори виждат, че позицията ни по въпроса е справедлива. Въпреки това се договорихме да не изискваме предварително плащане до 16 юни тази година, т.е. до понеделник”, заяви руският президент.

По-рано днес Москва предложи на Украйна намаление на цената на газа от 100 долара на 1000 кубични метра, но Киев отказа, съобщиха от РИА Новости.

"Руснаците ни предложиха да намалят цената на газа със 100 долара, което те наричат отстъпка. Искам официално да заявя, че добре знаем руските номера: както отстъпка се налага с решение на правителството на Русия, така с решение на парламента може да се отмени. Нашето предложение по тази причина остава да внесем промени в договора", заяви украинският премиер Арсений Яценюк.

Киев иска цената на газа за 1000 кубически метра да се намали с 268,5 долара и да се отмени забраната за реекспорт.

Исканията включват и премахване на условието Украйна да купува фиксиран обем природен газ, без да има значение нуждае ли се от него, или не, като в противен случай подлежи на глоба.

В същото време еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че ще „мотивира” украинската страна да си плати дълга към „Газпром”.