OffNews.bg

Полицията на Острова разпита близък до Сноудън човек

Властите във Великобритания задържаха и разпитаха Дейвид Миранда – съпруг на журналиста Глен Грийнуолд, който след съвместна работа с Едуард Сноудън направи скандалните разкрития за спецслужбите на САЩ.

Миранда е бразилски поданик. Той е задържан на летище „Хийтроу“ и е разпитван в продължение на 9 часа. Официалното обяснение на властите е, че не става въпрос за арест.

"28-годишен мъж беше задържан на летище Хийтроу на основани на чл. 7 от Закона за борба с тероризма от 2000 г. Той не е арестуван. Впоследствие беше освободен“, гласи краткото изявление на полицията във Великобритания.

След като е бил освободен, той се е оплакал, че властите са го държали без право на каквато и да е комуникация. При задържането е било конфискувано цялото оборудване на Миранда – фотоапарат, мобилен телефон, флаш-памет, DVD-плейър, лаптоп и конзола за електронни игри.

Посолството на Бразилия вече изрази официално възмущението си от акцията на летището.

„Правителството на Бразилия изразява протеста си срещу действията на британската полиция. Изпитваме дълбока загриженост от стъпките на Лондон, тъй като Миранда, който е бразилски гражданин, е държан в продължение на часове, без да може да влезе в контакт с близките си“, се казва в позицията на Бразилия. Оттам ще поискат официално изявление и от Белия дом.

Обяснение по случая са изискали и от вестник „Гардиън“, чийто журналист е партньорът на Миранда – Глен Грийнуолд, който описа признанията на Едуард Сноудън.

В електронната страница на изданието Грийнуолд обяснява, че е получил обаждане в ранните часове на деня. Журналистът обяснява, че полицаят се е представил само като „служител по сигурността на летището“, без да опоменава името си. Той е обяснил на Грийнуолд, че съпругът му е бил арестуван за разпит и че властите имат право да поискат съдия да удължи престоя му в полицията.