OffNews.bg

Кметът на Кьолн се извини за изказването си за поведението на жените

Кметът на Кьолн Хенриете Рекер се извини за съветите си към жените за това как да избегнат сексуални посегателства след нападенията в града в новогодишната нощ.

Ако съм обидила някоя от жертвите със своето изявление, искрено се извинявам. Иска ми се и в бъдеще да не установяваме правила на поведение за жените. Полицията и силите за безопасност са длъжни да гарантират безопасността по улиците, написа тя на страницата си във Facebook.

Рекер свика вчера спешна среща след серията нападения над жени в новогодишната нощ. На срещата бяха обсъдени норми на поведение на жените, за да избегнат подобни случки, сред които да се държат на една ръка разстояние от непознати, да стоят в групата, с която се придвижват, да не търсят близост с непознати и да молят за помощ минувачи в случай на посегателство.

Изказването на Хенриете Рекер беше посрещнато от вълна на недоволство както в медиите, така и в социалните мрежи.

Над 100 жалби от пострадали жени бяха подадени до полицията в Кьолн след новогодишната нощ. Оплакванията са за нападения, кражби и сексуални посегателства. 

Според очевидци нападенията са били извършени от многочислена група, в която може би е имало до 1000 мъже, чийто външен вид навеждал на мисълта, че те може да са от арабски или северноафрикански произход.