OffNews.bg

Ако Турция върне смъртното наказание, край на преговорите за ЕС, обяви Меркел

Ако смъртното наказание бъде възстановено в Турция, това ще доведе до прекратяване на преговорите за членство на страната в Европейския съюз.

Това заяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел - Щефен Зиберт, след като турските власти обявиха, че тази възможност се обсъжда.

"Германия и страните - членки на ЕС, имат ясна позиция по този въпрос. Категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, която го използва, не може да бъде член на ЕС. Съответно връщането му в Турция ще означава и край на преговорите за приемане", подчерта Зиберт.

Берлин призова за спазване на върховенството на закона при потушаването на протеста и за "пропорционалност и прозрачност" в реакцията срещу метежниците.

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм подчерта, че не трябва да се взема прибързано решението за връщане на смъртното наказание, но Турция не може да пренебрегва настояването на собствения си народ. 

Той уточни, че подобна стъпка трябва да бъде предшествана от промяна в Конституцията, което няма да е лесно и ще отнеме време.

Турция започна преговори за членство в ЕС преди около десет години, като идеята за влизане на страната в ЕС беше посрещната със силна съпротива от няколко държави членки.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че потушаването на метежа може да застраши членството на Турция в НАТО, и също призова за спазване на върховенството на закона.