OffNews.bg

Вътрешната комисия отхвърли ветото върху Закона за МВР

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху Закона за МВР в началото на седмицата.

След изслушването вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни пред журналисти, че е доволен от решението на комисията.

„Определено съм доволен, защото този закон беше много важен и трябва да бъде приет. Важно е в момента за стабилността на МВР. Както споделих пред членовете на комисията, в последните месеци видяхме, че МВР е един от основните фактори на стабилност в държавата“, коментира вътрешният министър.

Попитан дали новият закон се обезсмисля от факта, че правителството в скоро време ще подаде оставка и следващото мнозинство ще може да коригира текстовете по свое усмотрение, Йовчев заяви:

„Мисля, че всяко следващо мнозинство, ако се загледа внимателно в текстовете на закона, ще намери много рационални неща.“

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху Закона за МВР в понеделник. Част от обосновката към президентското вето бе, че новите текстове съдържат структурни промени, без да дават разчет на финансовата тежест, които тези изменения ще имат върху данъкоплатците.

Държавният глава критикува още текстовете, в които се казва, че при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Президентът смята, че липсва разписана дефиниция на понятието „контролирана среда“, кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им.

Държавният глава върна и разпоредбите, с които на президента се отнема правото да назначава главния секретар на МВР.

По-рано тази седмица от ГЕРБ призоваха мнозинството да не разглежда ветото на Плевнелиев. Според Красимир Ципов парламентът вече е изгубил легитимност и не би било редно да преодолее ветото на президента по толкова важен закон, какъвто е текстът за МВР.