Quantcast

Президентът наложи вето на част от Закона за МВР

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 19:10 3234 3

Снимка Архив

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание текстове от Закона за МВР.

Мотивите на държавния глава са, че обществото трябва да чуе задълбочени аргументи за необходимостта от всяка законова промяна и какво ще струва тя на данъкоплатците.

Според Плевнелиев в мотивите към законопроекта липсва финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР. Президентът се надява приетите разпоредби да постигнат заявеното подобряване на правата на служителите в МВР, а не да останат пожелателни, в случай че не могат да бъдат финансово обезпечени.

Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Президентът смята, че липсва разписана дефиниция на понятието „контролирана среда“, кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им.

Държавният глава смята, че липсата на яснота относно този метод крие рискове от накърняване на основни права и свободи на гражданите. Конституцията предвижда, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

В новоприетия Закон за МВР са включени разпоредби, с които се създават предпоставки за нарушаване на конституционно защитеното право на достъп до обществена информация, посочва още Плевнелиев.

"Според Конституцията и Закона за достъп до обществена информация, държавните органи са длъжни да предоставят информация на гражданите и ограничаване на това право може да има само по изключение. Според новите разпоредби, при отказ за предоставяне на информация се посочва само правното, но не и фактическото основание", допълва президентът.

Плевнелиев обръща внимание и на това, че в новия Закон се въвежда и възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация, но в практиката на Върховния административен съд се приема, че не бива да се допуска мълчалив отказ за предоставяне на информация от органите на власт и техните администрации.

Държавният глава връща и разпоредбите, с които на президента се отнема правото да назначава главния секретар на МВР. Така президентът ще бъде лишен от механизъм да възпира назначаването на неподходящи фигури на висшата професионална длъжност, посочва Плевнелиев.

В мотивите за ветото е записано още, че като гарант за спазване на конституционно установените основни права и свободи на гражданите, държавният глава трябва да запази ролята си за защита на интересите на обществото в областта на националната сигурност.

Президентът посочва, че според него няма основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния секретар при тежко нарушение или при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството. Този дефицит може да превърне мандатността от гаранция за независимост в средство за злоупотреба с власт.

По отношение на създаването две главни дирекции „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“ на мястото на съществуващата Главна дирекция „Национална полиция“, президентът счита, че промяната трябва да бъде извършена след задълбочен анализ на недостатъците на проведената през 2012 г. реформа.  

Като мярка за подобряване на противодействието на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Плевнелиев обаче определя приетото законодателно решение като бланкетно, с липса на визия как и какви конкретни функции ще изпълняват извънщатните сътрудници. 

Държавният глава смята още, че следва да бъде запазено конкурсното начало за заемане на по-висока длъжност в системата на МВР, а дейността на синдикалните организации в МВР не трябва да бъде ограничавана. 

"В закона не е изразено ясно и еднозначно виждането на мнозинството по отношение на практиките за получаване на дарения в МВР. Въпреки забраната за сключване на договори за дарения, освен по международни проекти, се предвижда изключение при изпълнение на съвместни проекти. Не е ясно в коя област могат да бъдат съвместните проекти и от кого ще могат да бъдат получавани дарения по тях, се казва в мотивите на президента.", посочва още Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2014 в 08:51

"Гражданин" научи се да пишеш грамотно и без правописни грешки и след това давай своите коментари.

09.06 2014 в 20:22

запазване конкурсното заемане на по висока длъжност в кариерното израствване
.по предложение на прекия ръководител да се прелагат за освобождаване шпенсиониранещ при условие на придобил необходим осигорителен стаж без оглед на пределна въздраст.
Отмяна ползване безплатен градски транспорт както тези от МО ивсички военнослужашти си заплаштат билетчето така и тези отМВРда бъдат така добри и те да си заплаштат билет при ползване градския транспорт.

09.06 2014 в 20:04

"Президнтът"