OffNews.bg

СДВР отрича за пребитото от полицаи 19-годишно момиче - дори не била одраскана

Столичната дирекция на вътрешните работи отрича твърденията на 19-годишното момиче, че в нощта на протестите срещу БФС на 16 ноември е пребита зверски в градинката на "Св. Седмочисленици". Директорът на СДВР обяви, че тя "дори не е била и одраскана". 

За случая съобщи адвокат Полина Велчева в понеделник. Тя твърди, че един от униформените продължил да обижда момичето и да заплашва с още насилие, след като тя била отведена в 1-о Районно полицейско управление. По думите ѝ записите от камерите в 1 РПУ вече са изискани. Адвокат Велчевa твърди, че начинът, по който полицаите са били момичето, е изключително жесток. Тя е била повалена на земята, след което единият от униформените я вдигнал за косата, докато друг продължавал да я удря в корема.

По-рано днес 19-годишното момиче заяви в ефир, че е удряна с палки. По думите ѝ служителите нарочно са я ритали в корема, за да няма деца. "Обясняваха, че точно това е тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, дори и да родя, да не ги видя живи", каза тя пред bTV. 

Днес по време на извънредно изслушване на ръководството на МВР в парламентарната комисия по вътрешна сигурност директорът на СДВР Любомир Николов обяви, че "не е констатирано дори и одраскване по момичето". По случая е назначена проверка и е иззета необходимата документация. Момичето е било първо задръжано в 1 РПУ, след което е откарана в "Пирогов", съобщи директорът на СДВР. 

Пред OFFNews адвокат Полина Велчева коментира, че е имало много бити, но не задържани. Тя потвърди, че по случая с битото момиче действително е започнала проверка, но че тя е вътрешна, а не по сигнал на адвокатите на насилваните протестиращи. 

Велчева разказа, че заедно с момичето е било пребито и момче в градинката на "Св. Седмочисленици". По думите ѝ е имало множество зверски пребити хора, които не са били задържани, защото униформените просто са нямали претекст за това.

В 16 часа момичето ще даде показания в СДВР, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.