OffNews.bg

Проверяват дали българите в "Досиетата от Панама" са плащали данъци

Държавата има инструментариум да си събере данъците от българските собственици на офшорки, които бяха осветлени чрез международно журналистическо разследване, ако се окаже, че те ѝ ги дължат, заяви финансовият министър Владислав Горанов. 

Министърът посочи, че НАП вече прави проверка на произхода на средствата от офшорки и дали върху тях са плащани данъци. НАО работи по всяка публикация по темата и се опитва да получи достъп до досиетата, но за момента не е получен отговор от Международния консорциум на разследващите журналисти, който разполага с документите. 

"За мен ползването на офшорни компании показва, че ти искаш да избягаш от нещо - дали от идентичността си, дали от произхода на средствата, дали от данъчно облагане. Този отговор трябва да дават хората, които имат офшорни сметки, офшорни компании, а в никакъв случай отговорът не трябва да бъде, че се крият от държавата", подчерта Горанов.

По думите му България е на доста прилична позиция по отношение на регулацията на тези отношения - от 2014 г. в законодателството са въведени ограничения спрямо регистрираните в офшорни зони компании да инвестират в съществени сектори на икономиката.

Българите, чиито имена изплуваха от "Досиетата от Панама" до момента, са Николай и Евгения Баневи, Петър Манджуков, Чавдар Кънчев, Тодор Батков, Ангел Божилов и Стоян Чешмеджиев.