OffNews.bg

Правната комисия прие 5 от 6-те въпроса в референдума на Слави

Комисията по правни въпроси към парламента одобри пет от шестте въпроса за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Не беше подкрепен този за електронното гласуване.

Националното допитване на Слави Трифонов беше разгледано на съвместно заседание на правната комисия и на комисията по взаимодействието с неправителствените организации. Втората комисия обаче подкрепи всички въпроси.

Депутатите от правната комисия решиха да не подкрепят въпроса за електронното гласуване, защото вече има решение по темата. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ каза още, че тази тема вече е минала през референдум и по нея има разписани законодателни промени.

Първоначално от БСП искаха преди парламентът да се произнесе за референдума, да се пита Конституционния съд дали въпросите не са противоконституционни. След това обаче социалистите се отказаха и решиха сами да сезират съда.

"Какво значение има колко депутат ще мразят хората. За тях е все тая", коментира депутатът от БСП Кирил Добрев по повод въпроса за намаляване на броя на народните представители.

От ДПС също заявиха, че част от въпросите са противоконституционни.

Вътрешната комисия още миналия месец одобри всички въпроси в националното допитване на водещия.

Ето какви са въпросите, предложени от "Шоуто на Слави":

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?