OffNews.bg

Половината българи скептични към кабинета „Борисов 2“

Половината българи са скептични към кабинета на Бойко Борисов. 25% от гражданите пък са на мнение, че правителството вдъхва доверие, а още толкова нямат мнение по въпроса. Това сочат резултатите от изследване на Агенция „Медиана“.

Проучването е национално представително и е проведено между 12 и 15 юни 2015 г., като в него са участвали 1004 пълнолетни граждани.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23,3%, за БСП - 18,7%, за ДПС - 8,9%, за Патриотичния фронт - 5%, за „Атака” - 4,3%, за Реформаторския блок - 4%, за АБВ – 2,8%. 30,7% не биха гласували, а 1% биха гласували за друга партия, става ясно от изследването.

Нито ГЕРБ, нито БСП бележат значителна разлика в сравнение с предишни изследвания, обясняват от „Медиана“, като уточняват, че избирателите и на двете партии са се увеличили малко през последното тримесечие.

Средната оценка на управлението се покачва леко до „Среден“, но продължава да е ниска.

На въпрос за подготвяните от правителството реформи, едва 22 на сто от анкетираните посочват, че очакват реформите да донесат позитивни промени.

60% от участниците в проучването пък са категорични, че промените или ще са за вреда на хората, или няма да доведат до положителна промяна.

Критично настроени са българите и по отношение на външната политика на страната. 66% от анкетираните определят външната ни политика като „подчиняване на чужди политически и икономически интереси“.

Изследването на „Медиана“ засяга и предложения от президента референдум за изборни промени.

24% от анкетираните не са чували за референдум, а 57% от участниците пък не знаят за какво ще е референдумът.

Според „Медиана“ желаещите да участват в референдума са по-малко от тези, които ще гласуват на местните избори и реално референдумът ще се проведе благодарение на изборите, вместо, както се очаква, да повиши избирателната активност.

Ако референдумът все пак се проведе, вероятно резултатите от него ще са твърде противоречиви.